Ventspils muzejā nāru nav, ir astoņkājis. Ņemsiet?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ventspils muzejs

Ventspils muzeja lasītavā ieskats preparātu un izbāžņu kolekcijā izstādē “Retumu kabineti. Kaislība Eiropā 16.-21.gs.“.

Kad 1842. gadā Teilors Bārnums (ASV) iepazīstina sabiedrību ar savu Fidži nāru (pašausmīgu veidojumu ar pērtiķa ķermeni un zivs asti), viņš esot to aizņēmies no sava drauga Mozus Kimbala muzeja. Un, lai attaisnotu savu blēdību, Bārnums teicis, kā tā ir reklāma, lai pievērstu sabiedrības uzmanību muzejiem: “Vispirms cilvēki ir jāpievilina un pēc tam – jāiepriecina!”

Mistiskas radības, dabas dīvainības – tas viss joprojām savādi vilina ziņkārīgo cilvēku, un būtiska muzeju aizsākumu - privātkolekciju daļa ir izbāžņi. Arī Ventspils muzejā skatāmajā, kuratora Žila Bonviāla (Francija) veidotajā izstādē “Retumu kabineti Kaislība Eiropā 16.-21.gs.”, kas iepazīstina ar Eiropas muzeju aizsākumiem, kurus veidoja dažādu retumu privātās kolekcijas, eksponēti daži īpaši eksponāti no Latvijas Universitātes muzeja kolekcijas. LU Zooloģijas muzejs izveidojās pie LU matemātikas un dabaszinātņu fakultātes 1920. gadā.

Izstādē, piemēram, eksponēts gartaustekļa astoņkājis Callistoctopus macropus, Risso (20. gs. I puse) vai ne mazāk saistošais mājas vistas Gallus gallus domesticus L. slapjais preparāts formalīnā stikla traukā ar 5 attīstības stadijām (20. gs.).

Foto: Ventspils muzejs

19. gadsimtā izbāžņi bija lielā modē. Tika publicētas vairākas pamācības taksidermistiem amatieriem. Daži ceļotāji un dabas zinātnieki, kā Pjērs Antuāns Delalands (1787—1823) un Žuls Vero (1807—1873) bija savākuši ievērojamas kolekcijas. Latvijā 19. gadsimta beigās, 20. gadsimta sākumā ar taksidermiju nodarbojās Ferdinands Erdmans Štolls, kas toreiz bija Rīgas dabaspētnieku biedrības muzeja Ornitoloģijas nodaļas vadītājs.

“Retumu kabinetos” pavisam īpaši ir divu putnu eksponāti – tas ir melnkakla tukans un zilais dacnis, kas muzejā nonākuši no Apolonija fon Maltica kolekcijas un iegūti Dienvidamerikā 1830. – 1836. gados. Pats fon Maltics arī bijis īpašs - Kurzemes bruņniecības dzimtas pārstāvis Apollonius von Maltitz (1795–1870), no 1830. līdz 1836. gadam strādājis par komercatašeju Krievijas impērijas pārstāvniecībā Riodežaneiro. Tur viņš bija iegādājies un uz dzimteni atvedis izbāztu tropisko putnu kolekciju (aptuveni 245 putnus), kuru uzdāvinājis Kurzemes provinces muzejam. Kolekcijā bija Dienvidamerikas un Austrālijas putni – unikāls un netipisks fondu materiāls Kurzemes muzejam. Kad padomju okupācijas pirmajā gadā Kurzemes muzejs tika likvidēts, dabaszinātniskās kolekcijas pārņēma Latvijas Valsts universitāte, bet mūsdienās Maltica putnu kolekcija, kā zināms, glabājas Latvijas Universitātes Zooloģijas muzejā.

Izstādē “Retumu kabineti” eksponēti arī krājuma priekšmeti no Jēkabpils Vēstures muzeja, LU Bibliotēkas, Mākslas muzeja RĪGAS BIRŽA / LNMM, Rundāles pils muzeja, Latvijas Nacionālās bibliotēkas, Latvijas Vēstures arhīva, Rīgas vēstures un Kuģniecības muzeja, kā arī privātkolekcijām no Latvijas un Francijas.

Livonijas ordeņa pilī izstāde skatāma līdz 2022. gada 31. martam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu