Datu valsts inspekcija pērn saņēmusi 992 sūdzības par pārkāpumiem (2)

Vita Daukste-Goba
, Ziņu redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X
Videonovērošanas kamera. Ilustratīvs foto
Videonovērošanas kamera. Ilustratīvs foto Foto: Shutterstock

2021. gadā Datu valsts inspekcija (DVI) saņēma 992 sūdzības, no kurām 53% veido sūdzības par personas datu apstrādi dažādos sociālajos tīklos, portālam TVNET pastāstīja DVI pārstāve Agita Silniece.

Viņa pastāstīja, ka, salīdzinot ar pagājušo gadu, sūdzību skaits ir nedaudz pieaudzis – 2020. gadā DVI saņēma 969 sūdzības.

Runājot par sūdzībām par personas datu apstrādi dažādos sociālajos tīklos, viņa informēja, ka bieži DVI ziņots par gadījumiem, kad kāds publicējis fotogrāfijas vai citu informāciju, kas ļauj identificēt personu. Tāpat personas sūdzējušās par videonovērošanu, kas tiek veikta bez personas piekrišanas. Sūdzības izteiktas ne tikai par privātpersonām, kuras izvieto videonovērošanas kameras savā īpašumā un novēro ne tikai savu nekustamo īpašumu, bet arī kaimiņus, bet arī sūdzības saņemtas par publiskajām iestādēm, kuras veic personas datu apstrādi.

Taujāta par naudas sodiem, kurus DVI piemērojusi pērn, viņa atklāja, ka tie bijuši sešos gadījumos.

Soda apmērs bijis no no 200 līdz 100 000,00 eiro, atkarībā no katras lietas faktiskajiem un tiesiskajiem apstākļiem, pārkāpuma būtības un smaguma. 

Savukārt 236 gadījumos DVI piemērojusi korektīvs līdzeklis, piemēram, izteikusi rājienu, uzlikusi pienākumu vai nosūtījusi aicinājumu veikt personas datu apstrādi, ievērojot Datu regulā noteikto.

"Iestāde ne tikai uzliek sodus, bet arī savā darbībā īsteno “Konsultē vispirms” principu, kas nozīmē, ka iestādes darbībai primāri ir preventīva funkcija," uzsvēra DVI pārstāve. Viņa arī norādīja – soda piemērošana tiek izvēlēts kā galējais līdzeklis pārkāpuma novēršanā vai taisnīguma atjaunošanā par smagiem Datu regulas pārkāpumiem.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu