Pasaulē ātrākie dzīvnieki, kas "pārsituši" pasaules rekordus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Cilvēkus visos laikos ir interesējuši dažādi pasaules rekordi – tas piesaista uzmanību. Lielākās celtnes, garākās upes, mazākās pilsētas. Tie ir pieturas punkti, lai spētu salīdzināt dažādus lielumus un novērtētu arī paši savu vietu pasaulē.

Taču tāds faktors kā ātrākais dzīvnieks patiesībā ir diezgan grūti nosakāms, jo dabas pētniekiem sagādā raizes gan tas, kurā mirklī var noteikt “pašu, pašu” ātrāko pārvietošanās mirkli, kuros apstākļos to pastiprina tādi dabas apstākļi kā, piemēram, vējš. Šoreiz apskatīsim trīs pasaulē ātrākos “rikšotājus”, kuru ātrumu pētniekiem tomēr ir izdevies piefiksēt.

Lielais piekūns – 89 metri sekundē

Pašlaik oficiālais reģistrētais ātrums, ar kādu maksimāli spēj pārvietoties lielais piekūns, ir 89 metri sekundē,

taču lidojuma laikā piekūns parasti pārvietojas tikai ar ātrumu 17-26 metri sekundē.

Foto: Unsplash

Tas, protams, ir straujš temps, taču jau minētos 89 metrus piekūns sasniedz, pārvietojoties zemes virzienā brīvajā kritienā, visbiežāk ieraugot savu potenciālo medījumu – vizuāli tas atgādina niršanu jūrā.

Līdz pat 1990. gadiem dabas pētnieki nebija vienisprātis par šī ātruma precizitāti, bet 2000. gados viens no viņiem veica eksperimentu – lecot ar izpletni paralēli un kopā ar piekūnu.

Tieši tajā brīdī tika fiksēts piekūna "krišanas" ātrums – 89 metri sekundē.

Ņemot vērā to, ka tas tika novērots izpletņlēkšanas laikā, kur jāņem vērā cilvēka pārvietošanās ātrumi, šie rādījumi tomēr netiek uztverti kā viennozīmīgi.

Brazīlijas sikspārnis – 44 metri sekundē

Brazīlijas sikspārnis ir vidēja lieluma sikspārnis, tā dzimtene ir Amerika, un tas tiek uzskatīts par vienu no visvairāk izplatītajiem zīdītājiem visā Ziemeļamerikā.

2016. gada “Royal Society Open Science” pētījumā minēts, ka ātruma noteikšanai tika pētīta septiņu Brazīlijas sikspārņu uzvedība, novērojot, ka tie pārvietojas ar vidējo ātrumu 24,5 metri sekundē, pieci no tiem sasniedza 31 metru sekundē, taču viens sasniedza rekordu 44,7 metri sekundē.

Foto: Unsplash

Šiem rezultātiem iebilda pētnieki, publicējot atbildi izdevumā “New Scientists” un apgalvojot, ka šādu ātrumu var būt veicinājis gravitācijas spēks vai vējš.

Zirgu muša “Hybomitra Hinei Wrighti” – 40,2 metri sekundē

2000. gadā izdevumā “Discover” tika publicēts kāda Floridas Universitātes entomologa pētījums par zirgu mušu uzvedību pārošanās laikā.

Mušu tēviņi cenšas notvert mātītes; kad to ir izdarījuši, tie kopā nokrīt uz zemes.

Tādēļ tika veikta šīs te darbības simulācija, izšaujot plastmasas granulu no gaisa pistoles, kurai mušu tēviņš sekoja un sasniedza vismaz 40,2 metrus sekundē.

Foto: Wikimedia Commons

Taču nopietni pētījumi turpmāk šajā jomā nav tikuši veikti, ir atrastas vienīgi atsevišķas zinātniski nepamatotas piezīmes par šo kukaiņu uzvedību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu