Dānijā vīrietis saslimis ar cūku gripu (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: shutterstock.com

Dānijas Seruma institūts šajā nedēļas nogalē ziņo par kādu gadījumu, kad Dānijas pilsonim, kurš ārstējās slimnīcā ar gripai līdzīgu slimību, konstatēta inficēšanās ar cūku gripu. Paraugs, no kura konstatēta tikai cūkām raksturīgā slimība, paņemts 2021.gada novembra beigās, kad pacients uz dažām dienām bija ievietots slimnīcā ar akūti nopietnu saslimšanu.

Inficēšanās ar cūku gripu konstatēta Valsts Seruma institūta īstenotā gripas monitoringa ietvaros. Rūpīgāk analizējot attiecīgo gripas vīrusu no parauga, atklājās, ka tas ir vīruss, kas līdz šim konstatēts tikai cūkām.

Dānijas Seruma institūts uzsver, ka tas ir tikai viens šāds saslimšanas gadījums un netiek uzskatīts, ka šī slimība var izplatīties cilvēku vidū savstarpējā pārnesē. Saslimušais strādājis kādā cūku kautuvē, kur, visticamāk arī notikusi inficēšanās.

Citi ar šo saistīti gadījumi Dānijā nav zināmi. Arī citi šā vīrusa gadījumi laboratoriskajā uzraudzībā nav konstatēti.

Līdzīgi vīrusi konstatēti trīs cūku fermās 2021. gadā

Cūku gripas nacionālajā monitoringā 2021.gada sākumā trīs cūku ganāmpulkos Dānijā konstatēta cūku gripa, kas ir ļoti līdzīga vīrusam, kas šobrīd konstatēts inficētajam pilsonim.

Arī 2021.gada sākumā inficēšanās gadījums ar cūku gripas vīrusu konstatēts kādam Dānijas pilsonim. Taču jaunajai lietai nav nekāda sakara ar iepriekšējo lietu.

Dānijas Seruma institūts pašlaik apkopo papildu informāciju, lai vēl precīzāk noskaidrotu klīnisko gaitu un vīrusa pārnešanas veidu.

Pašlaik saistībā ar attiecīgo infekcijas epizodi notiek cieša sadarbība starp Dānijas veselības un veterinārajām iestādēm. Tajā pašā laikā ir informēta arī Pasaules Veselības organizācija (PVO) un Eiropas veselības aizsardzības iestādes.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu