Ikviens var kļūt par skolotāju! Ar projektu cer aizlāpīt pedagogu caurumu (8)

Rūta Reinsone
, Ziņu redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: www.freepik.com

Pērnā gada decembrī trūkuši teju 1300 pedagogu. Profesiju pamet liels skaits gados vecāko skolotāju, bet atrast vietā jaunus kļūst arvien grūtāk. Projekts “Mācītspēks” un kampaņa "Esi Skolotājs!" šo problēmu cenšas risināt, piesaistot skolotāja darbam dažādu jomu speciālistus, kā arī iesācējus. Kanditāti, kas pieteikušies un izturējuši atlasi, darbu skolās sāks jau septembrī, tā portālu TVNET informēja “Mācītspēks” pārstāve Danute Grīnfelde.

Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) dati liecina, ka vislielākais skolotāju trūkums ir tādos mācību priekšmetos kā matemātika, latviešu valoda, dizains un tehnoloģijas. Pedagogus piesaistīt ir grūti. Tieši tādēļ projekts “Mācītspēks” un kampaņa "Esi Skolotājs!" uzrunā tos, kuri ikdienā izjūt vēlmi iedvesmot, pilnveidot un attīstīt sevi, un vēlas kļūt par skolotāju.

Kas ir “Mācītspēks”?

“Mācītspēks” ir skolotāju izglītības projekts, kas palīdz dažādu jomu profesionāļiem kļūt par vispārējās izglītības mācību priekšmetu skolotājiem, kuri vēlas strādāt pamatizglītībā un vidējā izglītībā. Projekts tā dalībniekiem norit divus gadus.

Dalībai projektā aicina pieteikties dažādu jomu profesionāļus - tie var būt programmētāji, inženieri, tulki, grāmatveži, pētnieki un citu profesiju pārstāvji. Svarīgi ir, ka kandidāti savā jomā ir ieguvuši bakalaura vai vismaz 2. līmeņa profesionālo augstāko izglītību un vēlas apgūt skolotāja profesiju.

Kā norāda “Mācītspēks” pārstāve – galvenais mērķis ir atrast pēc iespējas vairāk pedagogu.

Šobrīd projektam “Mācītspēks” pieteikušies 603 interesenti, no tiem 139 izvirzīti kā kandidāti, savukārt, 16 jau izturējuši atlasi.

Kas notiek, ja mani apstiprina darbam skolā?

Pirmajā gadā dalībnieki studē 2. līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmā “Skolotājs” Latvijas Universitātē, Daugavpils Universitātē vai Liepājas Universitātē.

Otrajā projekta norises gadā dalībnieki nostiprina savas zināšanas un prasmes, apgūstot mācību programmu profesionālās tālākizglītības un pilnveides izglītības iestādes “Iespējamā misija” vadībā.

“Vasarā notiek mācības un pirmā prakse. Septembrī atlasītie kandidāti vienlaicīgi sāks gan studijas, gan darbu skolā,” piebilst Grīnfelde.

Tomēr “Mācītspēks” pārstāve skaidro, ka ne vienmēr atlasītajam kandidātam atrodas vieta kādā skolā. Viņa skaidro, ka, piemēram, ir kāds topošais skolotājs, kas varētu mācīt fiziku Jēkabpilī. Tad sākas skolas meklēšana, kur jāņem vērā konkrētais reģions, ko skolotājs var mācīt, vai šāds skolotājs kādā skolā konkrētajā reģionā ir nepieciešams. “Ir bijis tā, ka ir ļoti labi kandidāti, bet tiem neatrodas vieta kādā skolā, kas ir pietiekami tuvu dzīvesvietai,” skaidro “Mācītspēks” pārstāve. Tāpēc viņa atzīmē –

tie, kas pirmie piesakās, tiem pirmajiem arī meklē skolas.

Kur un cik ilgi var pieteikties?

Pieteikties projektam var jau tagad. To var darīt “Mācītspēka” mājaslapā. Danute Grīnfelde skaidro, ka pieteikties var, kamēr nav atlasīti 100 kandidāti. “Pieteikšanās ir aktīva, līdz tiek atlasīts konkrēts skaits kandidātu. Ja būs, piemēram, tāda situācija, ka 15.maijā trūks dalībnieku, tad atlase turpināsies,” viņa piebilst.

Projekta mājaslapā var sekot līdzi, kad tuvojas pieteikšanās beigu termiņš - ja kandidātu skaits, kas izturējuši atlasi, tuvojas 100, tad pieteikšanās drīz beigsies.

Kā zināt, vai atbalsti kritērijiem?

Projektā tiek gaidīti dalībnieki, kuri ir mērķtiecīgi un motivēti. Svarīgi ir nebaidīties aizsākt ko jaunu, būt gatavam mācīties un augt. Ir jābūt savas konkrētās jomas profesionālim un jāredz sava nākotne skolā. Galvenā prasība – ir jāvēlas dot savu ieguldījumu Latvijas izglītībā. Jābūt arī augstākajai izglītībai kādā no nozarēm un gatavam apgūt pedagoģiju.

Kas ir informatīvā kampaņa “Esi Skolotājs!”?

2022. gada 3. janvārī visā Latvijā tiks uzsākta informatīva kampaņa “Esi skolotājs!”. Ir tādi, kuriem šķiet, ka šī kampaņa ir aizvietojusi programmu “Mācītspēks”. Tomēr Danute Grīnfelde iezīmē būtiskas atšķirības, kas jāņem vērā. Atšķirībā no iepriekšējiem projekta “Mācītspēks” gadiem,

šogad kampaņa uzrunā ne tikai dažādu jomu profesionāļus, kuri vēlas mainīt savu profesiju un kļūt par skolotājiem, bet ikvienu interesentu, kurš vēlas sākt studijas izglītības zinātnē bakalaura, maģistra vai doktorantūras līmenī.

“Esi Skolotājs!” ir kampaņa, kurā iespēja kļūt par skolotāju ir dota ikvienam. "Kampaņas mājaslapā ir apkopota informācija ar visām iespējām kļūt par skolotāju. Programma “Mācītspēks” ir paredzēta tikai kandidātiem ar jau iegūtu augstāko izglītību, kuri piemācās pedagoģiju klāt, bet kampaņa “Esi Skolotājs!” ir tiem kandidātiem, kuri, piemēram, tikko absolvējuši vidusskolu,” skaidro pārstāve.

Šī kampaņa ir paredzēta tiem, kas grib kļūt par skolotāju pēc vidusskolas absolvēšanas, kas ieguvuši augstāko izglītību jau kādā no jomām, kā arī tiem, kas vēlas augt izglītības nozarē. Vairāk par kampaņu uzzini mājaslapā.

Programma “Mācītspēks” un informatīvā kampaņa “Esi skolotājs!” uzsver - ikviens, kurš grib iedvesmot un mācīt mācīties, var kļūt par skolotāju.

Jau ziņots, ka 26. janvārī Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti vērtēja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izstrādāto plānu jauno pedagogu piesaistei, nevairoties arī no kritikas izteikšanas. Sadarbībā ar skolas dibinātāju paredzēts sludināt darba vidē balstītas mācības, izvērtējot iespēju paplašināt pretendentu skaitu, piemēram, programmā "Mācītspēks" sagatavot arī pirmsskolas skolotājus.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu