Ārsti skaidro, kuriem bērniem slimošana ar Covid-19 var noritēt smagāk nekā citiem (1)

Rūta Reinsone
, Ziņu redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Pieaugot saslimstībai ar Covid-19, skolas un bērnudārzi kļūst par omikrona perēkļiem. Bērni slimo viegli un slimnīcu stacionāros uzturas vien dažas dienas. Ir arī pa kādam smagākam gadījumam. Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) pārstāve Kristīne Ķēniņa Jurēvica norāda, ka risks smagākai slimības norisei ir bērniem ar ar hroniskām saslimšanām un aptaukošanos.

Viņa informē, ka šobrīd slimnīcā ārstējas 18 bērni. Visvairāk bērnu stacionēti vecuma grupā no 1 līdz 7 gadiem. BKUS pārstāve piebilst, ka

smaga slimības norise var būt bērniem ar hroniskām saslimšanām - ģenētiskām, neiroloģiskām, astmu, diabētu, sirds un plaušu slimībām.

Risks smagākai slimības norisei ir bērniem ar aptaukošanos. Slimnīcā šobrīd ārstējas viens bērns ar smagu slimības gaitu - pusaudzis, kuram ir arī liels liekais svars, tā norāda BKUS pārstāve.

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas Ventspils nodaļā informē, ka

šobrīd ir vērojams lielāks ar Covid-19 stacionēto bērnu skaits, nekā tas bija līdz omikrona uzliesmojumam.

Vienlaikus nav izslēgts, ka tas saistīts ar skolēnu plašo testēšanu. Slimnīcā galvenokārt tiek ārstēti bērni un jaunieši ar vieglu Covid-19 slimības gaitu. Nepieciešamības gadījumā bērniem tiek nodrošināti visi diagnostikas nodaļā pieejamie izmeklējumi. Bērnu nodaļā nodalīts arī bloks pacientiem ar Covid-19 infekciju. Slimnīcas pārstāve Linda Rudzroga norāda, ka konkrētu vecuma grupu biežāka vai smagāka saslimstība slimnīcā nav novērota.

Vidzemes slimnīcas bērnu slimību nodaļas virsārste Irina Krastiņa norāda, ka nodaļā ir bijuši stacionēti gan zīdaiņi, kuriem nepieciešama novērošana, gan pusaudži. Retāk stacionēti bērni vecumā no 5 līdz 6 gadiem. Stacionētie pacienti nodaļā uzturējušies vidēji 3 līdz 4 dienas, jo neviens nav bijis ar smagu slimības gaitu. Pārsvarā staiconētie bērni ir ar tipiskiem vīrusu infekcijas simptomiem, proti, klepu, temperatūru, iesnām. Ja salīdzina ar pērnā gada pēdējiem mēnešiem, kad septembrī bērnu nodaļā stacionēti divi bērni, oktobrī – 6, novembrī – 3, decembrī – 4, tad

janvārī tie bijuši 9 bērni, kuriem diagnosticēta Covid-19 infekcija.

Daugavpils reģionālajā slimnīcā informē, ka bērnu nodaļā pašlaik nav smagu saslimšanas gadījumu ar Covid-19. Slimnīca norāda, ka pandēmijas laikā ir bijuši tikai trīs smagi bērnu saslimšanas gadījumi. Šobrīd slimnīcā ārstējas viens astoņgadīgs pacients.

Jelgavas slimnīca informē, ka vairs neveic bērnu stacionēšanu, jo bērnu nodaļa ir pārprofilēta par pieaugušo Covid-19 ārstēšanas nodaļu.

Jau vēstīts, ka pagājušajā nedēļā viena trešdaļa no izpildītajiem Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) izsaukumiem bija pie bērniem. Neatliekamā palīdzība bija nepieciešama augstas ķermeņa temperatūras dēļ, straujas ķermeņa atūdeņošanās dēļ.

Visaugstākā Covid-19 saslimstība pēdējo divu nedēļu laikā saglabājas vecuma grupā 10-19 gadi un 0-9 gadi.

Pēdējo divu nedēļu laikā saslimušo kopskaits vislielākais ir vecumā no desmit līdz 19 gadiem - 20 954 saslimušie.

Arī vēstīts, ka pieaug izsaukumu skaits pie bērniem, kam ir Covid-19, un arī to hospitalizācija pašlaik ir biežāka, nekā tas bija delta vilnī, tā norādīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktore Liene Cipule.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu