Blinkens aicina Krieviju atsaukt karavīrus no Ukrainas robežām; sola sekas uzbrukšanas gadījumā (22)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens
ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens Foto: OLIVIER DOULIERY/AFP

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens otrdien, 1. februārī, sarunā ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu aicinājis Krieviju nekavējoties samazināt spriedzi un atsaukt karavīrus no Ukrainas robežām, paziņojis ASV Valsts departaments.

Blinkens uzsvēra, ka gadījumā, ja Krievija uzbruks Ukrainai, Maskavai jārēķinās ar smagām sekām, un aicināja Krieviju izvēlēties diplomātisko ceļu, paziņoja ASV Valsts departaments.

Departamenta amatpersona atklāja, ka Blinkens sacījis Lavrovam, ka Vašingtona un tās sabiedrotie ir gatavi apspriest priekšlikumus, ko ierosinājušas abas puses.

Blinkens norādījis, ka sarunas vislabāk virzīsies uz priekšu, ja Krievija atsauks militāros spēkus no Ukrainas robežas.

Tomēr amatpersona norādīja, ka, runājot par deeskalāciju, nekas no dzirdētā neliecina par izmaiņām tuvākajās dienās.

"Mēs turpinām dzirdēt šos apgalvojumus, ka Krievija neplāno iebrukt, taču, protams, katra darbība, ko mēs redzam, liecina par pretējo," sacīja amatpersona, norādot, ka turpinās Krievijas karaspēka un smago ieroču pārvietošana uz pierobežu.

Amatpersona atklāja, ka vēstule, ko Lavrovs pirmdien nosūtījis Blinkenam un kolēģiem Eiropā, nav Krievijas oficiālā atbilde ASV un Eiropas sabiedroto nostājām, ko tie izklāstīja vēstulēs Maskavai pagājušajā nedēļā.

"Viņi joprojām strādā pie oficiālās atbildes," kas jāparaksta Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam, paziņoja amatpersona.

Tiklīdz atbilde tiks iesniegta, puses varēs apspriest nākamos soļus procesā, sacīja amatpersona.

Taču ASV ir uzsvērušas, ka Krievijai ir jāatsauc daļa no aptuveni 100 000 karavīru, ko tā izvietojusi pie Ukrainas robežām, tostarp Baltkrievijā.

Blinkens sacījis Lavrovam, ka situācijā, ja prezidents Putins neplāno karu vai režīma maiņu, tagad ir pats piemērotākais laiks atsaukt karavīrus un smagos ieročus.

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu