Gvinejā-Bisavā noticis neveiksmīgs apvērsuma mēģinājums

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Gvinejas-Bisavas prezidents Umaru Sisoku Embalo otrdien paziņoja, ka ir palicis dzīvs valsts apvērsuma mēģinājumā, un apgalvoja, ka tajā esot nogalināti vai ievainoti daudz cilvēku.

Embalo sacīja reportieriem, ka viņš kopā ar militāro padomnieku, ministru un diviem miesassargiem pārcietis piecas stundas ilgu apšaudi ar smagajiem ieročiem, kad apvērsuma rīkotāji plānoja "nogalināt republikas prezidentu un visu ministru kabinetu".

"Uzbrucēji varbūt runāja ar mani pirms šiem asiņainajiem notikumiem, kuros daudzi tika ievainoti un kas prasīja dzīvības," teica prezidents.

Gvineja-Bisava ir izpelnījusies sliktu reputāciju ar korupciju un narkotiku kontrabandu, un prezidents atsaucās uz to, neminot pučistus vārdā.

Viņš piebilda, ka neveiksmīgais apvērsuma mēģinājums bijis saistīts ar viņa pieņemtiem lēmumiem "apkarot narkotiku kontrabandu un korupciju".

"Es jūtos labi, paldies Dievam. Situācija tiek kontrolēta," prezidents iepriekš paziņoja tviterī.

Smagi bruņoti vīri otrdienas pēcpusdienā aplenca valdības ēkas, kur, kā tika uzskatīts, Embalo un premjerministrs Nunu Gomešs Nabjams piedalījās valdības sēdē.

Puča mēģinājuma laikā vietējie tirgi un bankas tika slēgti, bet pa ielām braukāja armijas automašīnas ar karavīriem.

Embalo vēlāk īsā telefonsarunā pateica, ka "viss ir labi". Valdība pavēstīja, ka viņš otrdienas vakarā teiks uzrunu valstij no prezidenta pils.

Saskaņā ar dažādām ziņām, valdības ēkā iegāja bruņoti vīri. Daži aculiecinieki viņus raksturoja kā militārpersonas, bet citi - kā civilistus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu