PVO: Omikrona apakšpaveids, visticamāk, neizraisīs smagāku saslimšanu (1)

TVNET/LETA/Reuters
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Adi Weda/AP/Scanpix

Koronavīrusa omikrona paveida apakšpaveids BA.2, domājams, nav bīstamāks par oriģinālo omikrona paveidu, paziņojusi Pasaules Veselības organizācijas (PVO).

Arī vakcīnas nodrošina līdzīgu aizsardzību pret dažādajām omikrona formām, paziņoja PVO Covid-19 reaģēšanas komandas loceklis Boriss Pavlins.

Dānijā un vairākās citās valstīs sāk plašāk izplatīties omikrona apakšpaveids BA.2, izspiežot omikrona oriģinālo paveidu BA.1.

Dati no Dānijas, kur BA.2 pirmo reizi izspieda BA.1, liecina, ka, inficējoties ar tiem, lielu atšķirību slimības smaguma ziņā nav. Arī citās valstīs, kur strauji izplatās BA.2, nav novērojams straujš Covid-19 pacientu skaita pieaugums slimnīcās, norādīja Pavlins.

BA.2 ir vēl lipīgāks nekā oriģinālais omikrona paveids un daudz spējīgāks inficēt cilvēkus, kas ir vakcinējušies pret Covid-19, liecina Dānijas pētījums, kurā analizētas saslimšanas vairāk nekā 8500 mājsaimniecībās laikā no decembra līdz janvārim.

BA.2 kļūst par dominējošo variantu Filipīnās, Nepālā, Katarā, Indijā un Dānijā, paziņoja Pavlins.

"Vakcinācija nodrošina lielu aizsardzību pret smagu saslimšanu, tostarp ar omikrona paveidu. BA.2 strauji aizstāj BA.1. Tā ietekme, visticamāk, nebūs būtiska, lai gan ir nepieciešams vairāk datu," sacīja amatpersona.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu