Armijā ir prokrieviski noskaņojumi, norāda Vācijas politiķis (51)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: JOHN MACDOUGALL / AFP

Daudzos Vācijas iedzīvotājos, arī dažu augstu militārpersonu vidū, jaušamas siltas jūtas pret Krieviju, intervijā laikrakstam "Frankfurter Allgemeine Zeitung" atzinis kristīgo demokrātu (CDU) Bundestāga deputāts un bijušais bruņoto spēku pulkvedis Roderihs Kīzeveters.

Šie noskaņojumi atspoguļo "kļūdainās, romantiskās prokrieviskās simpātijas", kas sakņojas vēsturē, skaidrojis likumdevējs.

Nu jau bijušais Vācijas karaflotes komandieris viceadmirālis Kajs Āhims Šēnbahs nesen mudināja izrādīt "lielāku cieņu [Krievijas] prezidentam Vladimiram Putinam un kristīgajai Krievijai".

Savukārt eiroskeptiķu partijas "Alternatīva Vācijai" (AfD) parlamentārietis ģenerālis Joahims Vundraks kritizējis "panikas celšanu saistībā Krieviju".

Atbilstoši Kīzevetera skaidrojumam sākums prokrieviskiem noskaņojumiem vācu armijas virsnieku vidū meklējams kopīgajās cīņās pret Napoleonu.

Cits sekmējošs faktors ir Prūsijas kanclera Oto fon Bismarka mantojums, zinot, ka Bismarks vēlējās "integrēt Krieviju Eiropas kārtībā".

"Šī pieeja saglabājās impērijas armijā pat Pirmajā pasaules karā, kad abas valstis bija pretējās frontes pusēs."

Savukārt pēc šī kara Krievijas boļševikiem un Vācijas komunistiem bija pārliecība, ka Vācija un Krievija var kopīgi sarīkot globālo revolūciju.

Vēlāk abas valstis sadalīja Austrumeiropu savā starpā ar Molotova-Rībentropa paktu, kas sagatavoja ceļu Vācijas un PSRS iebrukumam Polijā 1939.gadā.

"Un kaut arī Hitlers novērsās no šīs tradīcijas, uzbrūkot Padomju Savienībai, Vācijas armijā izdzīvo zināmas simpātijas."

"Bundesvērā ir pārstāvēti dažādi uzskati," norādīja CDU politiķis, vienlaikus noraidot pieņēmumus, ka Vācijas armijā ir "Krievijas prezidenta autoritārās varas apbrīnotāji".

Krievija ir sakoncentrējusi pie Ukrainas robežām 100 000 vīru lielu karaspēka kontingentu, raisot bažas par jaunu iebrukumu kaimiņvalstī.

Putins piedraudējis, ka gadījumā, ja Maskava nesaņems viņa pieprasītās "drošības garantijas", viņam nāksies īstenot "militāri tehniskus pasākumus".

ASV prezidents Džo Baidens vēl 7.decembrī videosamitā brīdināja Putinu, ka ASV noteiks Krievijai līdz šim nepieredzētas sankcijas, ja tā uzbruks Ukrainai.

Komentāri (51)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu