Adršpahas smilšakmens klintis. Kā izskatās vieta, kur uzņēma fantāzijas drāmu "Nārnijas hronika"

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Adršpahas smilšakmens klintis Čehijas austrumu daļā, netālu no Polijas robežas, jau vairākus gadsimtus ir pievērsušas klinšu kāpēju un aizraujoši romantisku skatu tīkotāju uzmanību. Šajā teiksmainajā lokācijā uzņemti arī kadri teiksmainajai fantāzijas sāgai “Nārnijas hronika”, kas kļuva sevišķi populāra 2000. gadu vidū – laikā, kad savu uzvaras gājienu jau bija sākušas “Gredzenu pavēlnieka” un “Harija Potera” filmu sērijas.

Par Adršpahas klintīm (Adršpašsko skaly) daudzus gadsimtus cilvēki zināja ļoti maz un tās apmeklēja ar lielu piesardzību.

1824. gadā klinšu teritorijā notika liels ugunsgrēks, kuru pilnībā nodzēsa pēc vairākām nedēļām.

Pēc ugunsgrēka šis teiksmainais klinšu labirints kļuva daudz pieejamāks, tāpēc 19. gadsimta sākumā Adršpaškas īpašnieki sāka veidot pirmās tūristu takas (zaļā maršruta garums ir 3,5 km), taču šobrīd pieejami maršruti arī 5 km garumā.

Klinšu teritoriju kopējā platība ir 17 km2, tā kopš 1933. gada ir reģistrēta kā dabas rezervāts un ir viena no lielākajām Eiropas mājvietām, kurās uzturas lielie piekūni.

Tūrisma aktivitātes tiek pēc iespējas ierobežotas, lai netraucētu putnu migrāciju, uzturēšanos teritorijā un barošanos.

Daudzviet klintīs atstāti seni alu zīmējumi un uzraksti vairākās valodās.

Adršpeka ir iecienīts galamērķis gan jau minētajiem klinšu kāpējiem, gan ekstrēmā sporta piekritējiem.

Atsevišķām klintīm ir arī savas iesaukas atbilstoši to vizuālajam veidolam – piemēram, Mīlnieki (Milenci), Mērs un viņa sieva (Starosta a Starostová), Krūze (Džbán).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu