Makrons apsver došanos vizītē uz Krieviju (13)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Francijas prezidents Emanuels Makrons
Francijas prezidents Emanuels Makrons Foto: YOAN VALAT / POOL / EPA

Francijas prezidents Emanuels Makrons trešdien paziņoja, ka viņš varētu apmeklēt Krieviju, lai apspriestu Ukrainas krīzi.

Makrons piebilda, ka viņa plāni būs atkarīgi no progresa, kāds tiks panākts gaidāmajās telefonsarunās ar pasaules līderiem.

Makrons sacīja, ka viņš "tuvākajās stundās" runās ar ASV prezidentu Džo Baidenu par krīzi, kuru izraisījusi apmēram 100 000 Krievijas karavīru koncentrēšana pie Ukrainas robežas.

Viņš sacīja, ka arī turpinās uzturēt kontaktus ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski.

"Es neko neizslēdzu," Makrons sacīja reportieriem Francijas ziemeļu pilsētas Turkuēnas apmeklējuma laikā, atsaucoties uz iespējamu braucienu uz Krieviju, lai meklētu diplomātisku risinājumu šai krīzei.

"Vissvarīgākais ir pirmām kārtām turpināt Eiropas koordināciju un turpināt viedokļu apmaiņu gan ar prezidentu Putinu, gan ar prezidentu Zelenski," teica Makrons.

"Atkarībā no progresa, kāds tiks panākts mūsu diskusijās tuvāko stundu laikā, es neizslēdzu nekādu iniciatīvu vai braucienu," sacīja Makrons.

Krievijas karaspēka koncentrēšana pie Ukrainas austrumu robežas ir raisījusi Rietumvalstu bažas, ka Kremlis plāno iebrukt Ukrainā.

Krievija noliedz, ka plānotu iebrukumu, bet ir pieprasījusi no Rietumiem plašas drošības garantijas, tai skaitā to, ka Ukrainai netiktu ļauts iestāties NATO.

Makrons šonedēļ bija sacījis, ka Krievija izturas kā "nelīdzsvarotības spēks" reģionā, bet arī bija licis saprast, ka viņš ir atvērts dialogam ar Maskavu, lai deeskalētu situāciju.

Francijas prezidents pēdējos gados ir uzstājis, ka Eiropai ir jāsaglabā atvērti kanāli sarunām ar Krieviju, jo "prasīgs dialogs" esot labāks par atklātu konfrontāciju ar Maskavu mainīgā pasaulē, kurā dominē Ķīnas ietekmes pastiprināšanās.

Makronam pēdējās dienās bijušas vairākas telefonsarunas ar Putinu, un Makrons plāno atkal runāt ar viņu ceturtdienas vakarā.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu