Meža nozares arodbiedrība atbalsta VMD strukturālās pārmaiņas (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Mežs.
Mežs. Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas Meža nozares arodbiedrība (LMNA) atbalsta Valsts meža dienestā (VMD) sāktās strukturālās pārmaiņas, liecina arodbiedrības nosūtītā vēstule VMD ģenerāldirektorei Ainai Stašānei.

LMNA vienlaikus aicina nesasteigt pārmaiņu procesu un izvērtēt apjomīgas reformas nepieciešamību.

LMNA arī mudina dienestu informēt arodbiedrību par reformu ietekmi uz nozares darbiniekiem. Tāpat LMNA lūdz VMD nodrošināt komunikāciju ar VMD visu līmeņu nodarbinātajiem, sniegt pilnvērtīgu informāciju par plānotajām pārmaiņām un to norisi.

Stašāne skaidro, ka, īstenojot pārmaiņas, netiek plānots samazināt dienestā nodarbināto skaitu un strukturālās pārmaiņas neradīs negatīvu ietekmi uz darbinieku tiesisko, ekonomisko un sociālo stāvokli. "Pārmaiņas risinās tādas darbiniekiem būtiskas problēmas, kā nevienmērīga noslodze, iespēja ietekmēt darbiniekus lēmumu pieņemšanā, iekšējās komunikācijas trūkums, darbs 24/7 režīmā meža ugunsnedrošajā laikposmā, iekšējā birokrātija un citas," sacīja VMD ģenerāldirektore.

Kā norādīja dienestā, par plānotajām pārmaiņām VMD konsultēsies ar LMNA, ievērojot sociālā dialoga normas un labo praksi.

Jau ziņots, ka iepriekš Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) un LMNA vadība pauda bažas par VMD strukturālo pārmaiņu ekonomisko pamatojumu.

Tāpat organizācijas aicināja dienestu un Zemkopības ministriju (ZM) apturēt VMD restrukturizācijas plānus. Turklāt, lai tiktu risināti nozares organizāciju izvirzītie pārmetumi, janvārī tika sasaukta arī Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) sēde.

Tāpat ziņots, ka plānota dienesta pārstrukturizācija, cita starpā vairs nebūs nošķīruma starp reģionālajām un centrālo struktūrvienību. Plānotās izmaiņas paredz, ka tie cilvēki, kas pašlaik strādā reģionālajās virsmežniecībās, turpinās darbu kādā no jaunajām pārvaldēm, kas atradīsies visā Latvijā. Pārstrukturizācijas plāns varētu būt gatavs šā gada otrajā ceturksnī.

Pēc viņas teiktā, visas izmaiņas, kas saistītas ar VMD turpmāko attīstību notiek sasaistē ar dienesta darbības stratēģiju 2021.-2027.gadam, kurā noteikti VMD mērķi un prioritātes. Atsevišķas un detalizētas nianses stratēģijā nav iezīmētas, tādējādi pašlaik dienests var informēt tikai par aptuvenajām izmaiņām.

Pārstrukturizācijai iebilst 389 VMD darbinieki, kas dienesta vadībai nosūtīja parakstītu atklāto vēstuli.

Vēstulē darbinieki pauduši viedokli, ka pārmaiņas ir sasteigtas un nav ekonomiski pamatotas. Darbinieki vadībai pārmet vienpusēju un vāju komunikācijas stilu un izvairīšanos no atbildības.

VMD darbinieku vēstulē uzsvērts, ka pašlaik dienesta strukturālās pārmaiņas ir nepamatotas, jo to ietvarā paredzēts samazināt darbinieku skaitu, likvidēt desmit reģionālās struktūrvienības, kā arī VMD vadības funkciju koncentrēt Rīgā.

Stašāne, reaģējot uz darbinieku pārmetumiem, iepriekš pauda, ka darbinieku skaitu samazināt nav plānots.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu