Mediķu un pacientu organizācijas aicina nemīkstināt Covid-19 ierobežojumus (16)

CopyLinkedIn Draugiem X
Covid analīžu vākšanas punkts pie tirdzniecības centra "Dole".
Covid analīžu vākšanas punkts pie tirdzniecības centra "Dole". Foto: Edijs Pālens/LETA

Ārstniecības personālu un pacientu pārstāvošās organizācijas un slimnīcu vadītāji ceturtdien, 3. februārī, lūguši nemīkstināt ikdienas ierobežojumus, kā arī neveikt izmaiņas vakcinācijas sertifikātu uzrādīšanās sistēmā vēl vismaz divas nedēļas, vēsta TV3 Ziņas.

Tieši pēc divām nedēļām tiek prognozēts omikrona izplatības augstākais punkts. Lai arī pašlaik lielākā daļa neslimo smagi, inficētā medicīnas personāla skaits ir audzis, līdz ar to ir apgrūtināta palīdzības sniegšana tiem cilvēkiem, kas joprojām ir inficēti ar delta paveidu.

Latvijas Slimnīcu biedrības vadītājs Jevgēņijs Kalējs norāda, ka sāpīgākais jautājums ir tas, ka ap 400 ārstu, mediķu ir vai nu inficējušies, vai karantīnā.

"Faktiski jau tagad mēs sākam šķirot pacientus, kuriem sniegt pirmo palīdzību,

kuriem varētu atlikt, un, ja šis stāvoklis pasliktināsies, šī šķirošana būs pilnīgi neizbēgama.”

Arī pacientu interešu pārstāvji lūdz vēl neatcelt ikdienas ierobežojumus sabiedrībai, ja vien tas var apturēt vīrusa izplatību. Dažādu kaišu hroniskie slimnieki šajās nedēļās atkal izjūt sekas, ka uz Covid-19 nodaļām aizsaukts personāls no citām nodaļām, arī ambulatoro pakalpojumu sniegšanas.

Apgrūtināta ir arī ģimenes ārstu konsultāciju saņemšana, jo ar vīrusu inficēti praksēs strādājošie.

Uzklausot šīs bažas, Veselības ministrija tuvākajā laikā neplāno strauji mainīt kursu, nemaz nerunājot par sekošanu Lietuvas piemēram, kas nedēļas beigās atteiksies no vakcinācijas sertifikātu sistēmas.

Mediķi uzskata, ka jāturpina izmantot Covid-19 sertifikāti, jo saslimstības pieaugumā ir jāizmanto jebkura iespēja mazināt nekontrolētus kontaktus, pulcēšanos.

Plašāk skaties sižetā!

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu