Erdogans apsūdz Rietumus Ukrainas krīzes padziļināšanā (19)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans apsūdzējis Rietumvalstis par Ukrainas krīzes saasināšanu un nosodījis ASV prezidenta Džo Baidena pozīciju.

Tādus Erdogana komentārus pēc viņa vizītes Kijevā piektdien publicējuši Turcijas mediji.

Žurnālistiem lidmašīnā, atgriežoties no vizītes Kijevā, Erdogans paudis līdz šim asāko kritiku nostājai, ko ieņēmusi Eiropas un ASV Ukrainas un Krievijas konfliktā.

"Diemžēl Rietumi līdz šim neko nav izdarījuši, lai atrisinātu šo problēmu. Es varu pateikt, ka viņi tikai to pasliktina," paziņojis Turcijas prezidents, piebilstot, ka Baidens "pagaidām nav spējis parādīt pozitīvu pieeju".

Viņš uzteicis bijušo Vācijas kancleri Angelu Merkeli un viņas pieeju Ukrainas situācijai, un uzsvēris, ka Eiropai kopš viņas aiziešanas no amata ir "nopietnas problēmas vadības līmenī".

Erdogans ir mēģinājis pozicionēt Turciju kā neitrālu vidutāju, kam, neskatoties uz dalību NATO, ir labas attiecības gan ar Maskavu, gan Kijevu.

Ceturtdien pēc tikšanās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski Erdogans no jauna apstiprināja savu piedāvājumu sarīkot Ukrainas un Krievijas krīzes samitu, izmantojot vizīti Kijevā, lai uzsvērtu savu atbalstu Ukrainas teritoriālajai integritātei.

Mājupceļā Erdogans Turcijas žurnālistiem izteicies, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins "pozitīvi reaģējis" uz ideju un drīzumā tikšot apstiprināts datums, kad Krievijas prezidents ieradīsies Turcijā.

Erdogans kritiski izteicies arī par krīzes atspoguļojumu starptautiskajos medijos, kas lielā mērā paļaujoties uz ASV izlūkošanas dienestu vērtējumu, kurus Kremlis noraida un Kijeva uztver piesardzīgi.

"Uzskatu, ka Ukrainas un Krievijas problēmas saasinājums starptautiskajos medijos ir nodarījis lielāku ļaunumu nekā devis labumu," Erdogana teikto citē raidsabiedrība "CNN Turk".

Erdogans un Zelenskis Kijevā parakstīja līgumu par Turcijas kaujas bezpilota lidaparātu detaļu ražošanu Ukrainā. Turcija ir saniknojusi Krieviju ar lēmumu pārdot šo tehnoloģiju Ukrainai.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu