No "Diānas nāvē vainīgās" līdz "karalienes" titulam. Kā Kamillai tas izdevās? (1)

Foto: Reuters/ScanPix
Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X

Lielbritānijas karalienes Elizabetes II oficiālajā platīna jubilejā tika paziņots, ka pati karaliene ir paudusi vēlmi, lai Kornvolas hercogienei Kamillai tiek piešķirts karalienes konsortes tituls pēc tam, kad princis Čārlzs kļūs par karali. Pēc protokola viss esot korekti, bet kā viņai tas izdevās - no tautā nīstās prinča mīļākās, kura vainota arī princeses Diānas nāvē, tapt par karalienes mīluli?

"Karaliene konsorte" attiecas uz valdošā karaļa dzīvesbiedri, un tas nozīmē, ka Kamillas tituls nākotnē būtu karaliene Kamilla.

Karaliene šādu vēlmi paudusi rakstiskā paziņojumā tautai, apritot 70. gadskārtai kopš viņas kāpšanas tronī. Kā jau rakstījām, Elizabete II ir kļuvusi par pirmo britu monarhu, kurš sasniedzis platīna jubileju.

Foto: AP/Reuters/ScanPix

Princis Čārlzs salaulājās ar Kamillu Pārkeri Boulzu 2005. gada 9. aprīlī, viņai iegūstot Kornvolas hercogienes titulu. Tobrīd pāris paziņoja, ka Kamilla plāno būt "princese konsorte", neskatoties uz to, ka viņai nākotnē būtu tiesības uz karalienes titulu.

Foto: AFP/AP/EPA/Reuters/Scanpix

Tiek uzskatīts, ka tobrīd šāds lēmums tika pieņemts, bažījoties par sabiedrības viedokli, ņemot vērā, ka karalienes konsortes tituls savulaik bija paredzēts Čārlza pirmajai sievai Diānai.

Čārlza nepakļāvība karalienei un Kamilas neiespējami grūtais uzdevums

Karaliskais biogrāfs Kristofers Vilsons slejā "Daily Mail" apspriež, kā prinča Čārlza mīļotajai izdevies atbrīvoties no stigmas un kāpēc viņa ir cienīga nākotnē kļūt par karalieni. 

Pirms divdesmit gadiem simtiem kameru zibšņos un pūļa rēkoņā no viesnīcas "Ritz" Londonā nedroši izgāja pusmūža vīrietis un sieviete. Tā bija rūpīgi plānota debija, kulminācija lielai PR kampaņai, kuras mērķis bija likt sabiedrībai samierināties ar Velsas prinča Čārlza izvēli un pieņemt to. Pretēji karalienes ieteikumam viņas vecākais dēls un troņmantnieks parādījās ar savu mūža mīlestību.

Kamillas Pārkeres-Boulzas uzdevums bija visgrūtākais no visiem – viņai bija jāpanāk, lai sabiedrība viņā iemīlas, un uz visiem laikiem jāapglabā populārākais aizspriedums – ka tieši viņa ir atbildīga par tautas princeses nāvi.

Divdesmit gadus vēlāk Kamilla žurnālistu priekšā uzvedas pārliecinoši un mierīgi. Viņa ir jauka, jautra un draudzīga. "Viņa atrada pareizo līdzsvaru starp karalisko uzvedību un spēju izklaidēties ar vienkāršiem cilvēkiem. Viņa vienmēr joko un uzvar jau ar pirmajiem vārdiem. Tomēr pārsteidzoši, cik garš ceļš viņai bija jāiet, lai iekarotu parasto cilvēku mīlestību," uzsver karalisko lietu eksperts. 

Princis Čārlzs un hercogiene Kamilla
Princis Čārlzs un hercogiene Kamilla Foto: AP/AFP/SIPA/SCANPIX

Jā, pirms divdesmit gadiem bija citādi. Princese Diāna bija tikko mirusi, un, pēc lielākā vairākuma domām,

Kamillai bija jāuzņemas galvenā atbildības nasta par nacionālo traģēdiju. Galu galā, ja ne viņa, tad Čārlzs nekad nebūtu šķīries no Diānas un Velsas princesei nekad nebūtu bijis romānu ar Dodi, un vēl jo vairāk viņa nebūtu iekritusi nāves slazdā Parīzē... 

"Runā, ka pat karaliene visu vainu par karaliskā pāra izjukšanu novēla uz Kamillu, nevis vecāko dēlu. Tomēr Viņas Majestāte bija pietiekami gudra, lai attālinātos no šīs afēras, viņam vairs netraucējot. Taču, lai karaliene pieņemtu dēla izvēli, bija jāizdara neiespējamais – uz visiem laikiem jāmaina pavalstnieku attieksme pret Kamillu.

Šīs sarežģītās un riskantās kampaņas pirmais posms ilga gandrīz desmit gadus, sākot no 1997. gada. Taču tas neizdevās: tā sākumā prinča mīļotās popularitāte bija mazāka par 50%," stāsta Kristofers Vilsons.

Foto: AFP / Scanpix
Princis Čārlzs un hercogiene Kamilla
Princis Čārlzs un hercogiene Kamilla Foto: AP/AFP/SIPA/SCANPIX

Ievērojamā PR kampaņa Kamilas tēlam

Pagāja gadi, bet reitings joprojām neauga... Kā stāsta eksperts, kampaņas veidotāji lika lietā tādus nelietīgus paņēmienus kā

"apkaunojošu stāstu izplatīšanu par citiem karaliskās ģimenes locekļiem - tikai tāpēc, lai Kamilla izskatītos labāka uz viņu fona".

Bet galu galā šis ciniskais plāns tika aizmirsts, un tā vietā nāca daudz gudrāka stratēģija. "Tā vietā, lai manipulētu ar viņas tēlu sabiedrības acīs. Kamilla vienkārši tika likta mierā. Viss, kas viņai bija jādara, bija rīkoties pa savam. Un tā pamazām viņa sāka saņemt pelnīto atzinību no tautas. Viņa atbildīgi izgāja sabiedrībā un drosmīgi sarokojās ar visiem. Un pārsteidzoši ir tas, ka aizspriedumi vienkārši sāka izgaist, kad cilvēki viņu satika klātienē," uzsver Kristofers Vilsons.

Princis Čārlzs un hercogiene Kamilla
Princis Čārlzs un hercogiene Kamilla Foto: AP/AFP/SIPA/SCANPIX
Princis Čārlzs un hercogiene Kamilla
Princis Čārlzs un hercogiene Kamilla Foto: AP/AFP/SIPA/SCANPIX
Princis Čārlzs un hercogiene Kamilla
Princis Čārlzs un hercogiene Kamilla Foto: AP/AFP/SIPA/SCANPIX
Princis Čārlzs un hercogiene Kamilla
Princis Čārlzs un hercogiene Kamilla Foto: AP/AFP/SIPA/SCANPIX

Bet arī tas prasīja daudz laika. Tomēr tagad nav iespējams neievērot viņas sasniegto progresu. 2018. gadā viņa apmeklēja 219 oficiālus pasākumus – vairāk nekā, teiksim, princis Harijs vai Kembridžas hercogiene. Turklāt viņa atbalstīja princi Čārlzu 507 pasākumos. Karaliskajā ģimenē pavadītajos gados viņa pati kļuva par patroni daudzām nozīmīgām organizācijām – no Aberdīnas Universitātes un Nacionālās Osteoporozes biedrības līdz kopienām, kas atbalsta seksuālās vardarbības upurus un gādā par sieviešu tiesību aizsardzību.

Vai viņa vēlas būt karaliene? Nelikumīga laulība? 

Kura vēlme tā īsti ir – karalienes, viņas personīgā vai tomēr prinča Čārlza, kurš visu mūžu sapņojis "padarīt viņu par savu karalieni"?

"Viņa veikusi garu, garu ceļu, lai pārliecinātu tautu par sevi. Vai tiešām viņai vajag vēlreiz sakaitināt tautu, kura aizvien atceras Kamillas lomu Čārlza un Diānas laulības izjukšanā?" jautā Vilsons. 

"Piemēram, 2017. gadā Velsas princeses 20. nāves gadadienai veltītā aptauja liecina, ka tikai 14% pilsoņu vēlas, lai Kamilla tiktu kronēta kopā ar Čārlzu..."

Turklāt daži eksperti Velsas prinča un Kornvolas hercogienes laulību aizvien mēdz uzskatīt par nelikumīgu. Viņuprāt, karaliskās ģimenes locekļiem nav tiesību precēties civilā ceremonijā. Un, lai gan savulaik Klarenss Hauss ieviesa nepieciešamo skaidrību šajā jautājumā un paziņoja, ka Viņu Augstību savienība ir absolūti likumīga, kritiķi var likt par sevi manīt, kad Kamillas kronēšanas jautājums aktualizēsies. 

Kronvolas hercogiene Kamilla
Kronvolas hercogiene Kamilla Foto: AP/AFP/SIPA/SCANPIX

"Bet par spīti tūkstošiem "BET" kas vēl sekos, Kamilla turpina atbalstīt vīru un vienkārši darīt savu darbu. Hercogiene zina savu vietu, spēles noteikumus un savu mērķi. Turklāt viņa jau sen visiem ir pierādījusi, ka ir "ciets rieksts". Un tas jau ir cieņas un karalienes titula vērts, kas tagad viņu oficiāli gaida nākotnē," secina Kristofers Vilsons.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu