Kustība "Dzīvesbiedri": grozījumi Civilās savienības likumā ir pozitīvs solis (15)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: RITCHIE B. TONGO / EPA

Saeimas darba grupas piedāvātie grozījumi Civilās savienības likumā par divu pilngadīgu personu kopdzīves reģistrāciju ļautu civilajās savienībās esošiem pāriem kļūt valstij "redzamiem", uzskata kustības "Dzīvesbiedri" pārstāvis Kaspars Zālītis.

Jau vēstīts, ka Saeimas atbildīgās darba grupas nolēmušas virzīt izskatīšanai parlamenta Juridiskajā komisijā Tieslietu ministrijas (TM) sagatavoto Civilās savienības likumprojektu, kas ļautu reģistrēt divu pilngadīgu personu kopdzīvi.

Pilsoniski sabiedriskās iniciatīvas "Dzīvesbiedri", kura iestājas par Dzīvesbiedru likuma pieņemšanu, pārstāvis Zālītis aģentūrai LETA norādīja, ka Saeimas darba grupas piedāvātie grozījumi ir pozitīvs solis uz priekšu, jo pagaidām par civilās savienībās esošiem pāriem tiek runāts kā par neredzamu lielumu - "zināms, ka tādi pastāv, bet nevaram tos saredzēt".

Vienlaikus viņš atzīmēja, ka likumprojekts risinās arī personiskus un mantiskus jautājumus, kas līdz šim netika risināti, taču sākumā esot jāskatās, kādi būs likumprojektu pavadošie likumi, kas palīdzēs risināt ikdienas problēmas.

Kā noskaidroja aģentūra LETA, Civilās savienības likumprojektā norādīts, ka tā mērķis būs nodrošināt personu, kuras noslēdz civilo savienību, personisko un mantisko tiesību aizsardzību. Likumā paredzēts noteikt kārtību, kādā noslēdz un izbeidz civilo savienību un tās pušu personiskās un mantiskās attiecības.

Civilo savienību paredzēts definēt kā divu fizisku pilngadīgu personu notariāli noslēgtu vienošanos, kas nodibina vai izbeidz personu savstarpējās nemantiskās un mantiskās tiesības un pienākumus.

To būs aizliegts noslēgt personām, kuras būs laulātas, noslēgušas spēkā esošu civilo savienību ar citu personu vai kuras ir radinieki taisnā līnijā, brāļiem un māsām, pusbrāļiem un pusmāsām vai adoptētājiem ar adoptētajiem.

Civilā savienība būs šķērslis stāties laulībā ar personu, ar kuru nav noslēgta savstarpēja civilā savienība. Tā izbeigsies ar vienas civilās savienības puses nāvi, ja tiesa vienu civilās savienības pusi izsludinās par mirušu, ar civilās savienības pušu savstarpējas laulības noslēgšanu, ar civilās savienības izbeigšanu pie notāra vai ar tiesas spriedumu par civilās savienības izbeigšanu.

Plānots noteikt, ka civilās savienības noslēgušajiem ir savstarpējs pienākums gādāt un atbalstīt vienam otru, rūpēties par kopīgo mājsaimniecību atbilstoši katras puses ienākumiem. Tāpat iecerēta atbildība par saistībām, ko civilās savienības puses kopīgi noslēgušas kopīgās mājsaimniecības vajadzībām, tās atbild ar kopīgo mantu un katra ar savu atsevišķo mantu, ja kopīgās mantas nepietiek.

Kustība "Dzīvesbiedri" ir pilsoniski sabiedriska iniciatīva Dzīvesbiedru likuma pieņemšanai ar mērķi sakārtot attiecības starp diviem cilvēkiem, kuri ir cieši saistīti, bet nav laulājušies. Kustība savā "Twitter" kontā paziņoja, ka likums, iespējams, neaptver visu problemātiku, ar kuru saskaras ģimenes nereģistrētā kopdzīvē, bet tā viennozīmīgi ir pozitīvi vērtējama pieeja problēmas pakāpeniskai un sistemātiskai risināšanai.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu