"Manabalss.lv" savākti paraksti par iniciatīvu aizliegt suņu turēšanu pie ķēdes (9)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Suns pie ķēdes. Ilustratīvs foto
Suns pie ķēdes. Ilustratīvs foto Foto: Shutterstock

Vairāk nekā deviņu gadu laikā portālā "Manabalss.lv" savākti nepieciešamie 10 000 iedzīvotāju parakstu iniciatīvai, kurš neļauj suņu turēšanu pie ķēdes kā cietsirdīgu izturēšanos pret suņiem.

Iniciatīva portālā tika iesniegta 2012.gada 6.decembrī.

Iniciatīvas pārstāvji - biedrība "Animal rights assocation b.@t." - norāda, ka, piemēram, Austrijas Dzīvnieku aizsardzības likums nosaka, ka suņus nekādā gadījumā nedrīkst turēt pie ķēdes vai citādi piesietus, pat uz laiku.

Pirms vairāk nekā deviņiem gadiem iniciatīvas iesniedzēji bija pauduši, ka viens no Latvijas likuma ieviešanas variantiem ir sadalīt to divos posmos, vispirms attiecinot to uz visām pilsētām, bet ieviešanai laukos paredzēt dažu gadu pārejas laiku. Ideāls likuma stāšanās brīdis visā Latvijas teritorijā esot bijis 2016.gada jūlijs, kad stājās spēkā likums par visu suņu obligātu reģistrēšanu un čipēšanu.

Iniciatīvas pārstāvji uzskata, ka pašreizējie Ministru kabineta noteikumi par suņu turēšanu ar obligātu atsiešanu vismaz uz 30 minūtēm katru dienu nav efektīvi, jo Pārtikas un veterinārajam dienestam nav mehānisma, kā šo noteikumu izpildi kontrolēt.

"Nekontrolējami likumi rada tiesisko nihilismu. Bez tam arī suņa piesiešana uz 23,5 stundām diennaktī ir suņa mocīšana," uzsvērts iniciatīvā.

Iegūstot 10 000 iedzīvotāju atbalstu, iniciatīva tiks iesniegta izvērtēšanai parlamenta Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā, kur tā lems par iniciatīvas nodošanu tālākai izvērtēšanai citai Saeimas komisijai.

Drošībai par likumā noteikto nepieciešamo parakstu skaitu "Manabalss.lv" vienmēr lūdz papildu parakstus. Tas tiek darīts, jo pēc Saeimas veiktās kolektīvo iesniegumu parakstu pārbaudes iedzīvotāju reģistrā vienmēr zināma daļa parakstu neatbilst likumā paredzētajam noteikumam par to, ka kolektīvo iesniegumu var iesniegt 10 000 Latvijas pilsoņu, kuri iesnieguma iesniegšanas dienā ir sasnieguši 16 gadu vecumu.

Šajā gadījumā "Manabalss.lv" aicina iniciatīvas atbalstītājus savākt vismaz 10 600 parakstu.

Līdz pirmdienas pēcpusdienai par attiecīgo iniciatīvu bija parakstījušies vairāk nekā 10 300 iedzīvotāju.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu