Argentīnā protestē pret aizdevuma atmaksāšanu SVF (9)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: MIGUEL LO BIANCO/REUTERS/Scanpix

Argentīnas galvaspilsētā Buenosairesā otrdien vairāki tūkstoši cilvēku izgāja demonstrācijā, protestējot pret centriski kreisā prezidenta Alberto Fernandesa valdības vienošanos ar Starptautisko valūtas fondu (SVF) par 44 miljardu ASV dolāru aizdevuma atmaksāšanu.

Aktīvisti no apmēram 200 kustībām un apvienībām sapulcējās pie valdības pils "Casa Rosada".

Fernandesa valdībai vajag "atcerēties Argentīnas vēsturi: visas vienošanās ar SVF kopš 1983.gada ir atnesušas haosu, beigušās ar [strukturāliem] pielāgojumiem, hiperinflāciju un milzīgām sociālām krīzēm", paziņoja Mirjama Bregmane no Kreiso un strādnieku frontes (FIT).

Valdībai "vajag pierādīt, kāpēc [šoreiz] būtu citādi", viņa piebilda.

Fernandess 28.janvārī paziņoja, ka ir noslēgta jauna vienošanās ar SVF par 44 miljardu dolāru aizdevuma atmaksāšanu, kas 2018.gadā tika piešķirts toreizējā prezidenta Maurisio Makri valdībai.

Saskaņā ar jauno vienošanos Argentīna ir apņēmusies pakāpeniski samazināt savu fiskālo deficītu no 3% 2021.gadā līdz 0,9% 2024.gadā. Valdība apgalvo, ka tas neietekmēs sociālos izdevumus vai ekonomikas izaugsmi.

Vienošanās vēl jāratificē Kongresam, kur valdošajai koalīcijai ir lielākā deputātu grupa, bet nav vairākuma.

Valdība cer definēt jaunās finansējuma programmas nosacījumus pirms 22.marta - termiņa, līdz kuram Argentīnai jāatmaksā 2,85 miljardi dolāru, ko tā nevar atļauties.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu