Sievietes - režisores sāk pārrakstīt "Oskara" kinobalvas vēsturi (3)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/AFP/EPA/Scanpix

94. ASV Kinoakadēmijas jeb "Oskara" apbalvojumos par nomināciju līderi kļuvusi Kannu kinofestivāla laureātes Džeinas Kempiones (Jane Campion) jaunākā filma "The Power Of The Dog" (Suņa spēks). Pateicoties šim faktam, Džeinas kā sievietes - režisores vārds jau ieiet kinovēsturē. Atskatīsimies uz iepriekšējiem sieviešu- režisoru sasniegumiem.

Kempiones filma nominēta 12 nominācijām, tostarp kategorijās "Labākā filma", "Labākā režija" un "Labākais adaptētais scenārijs", kā arī vairākās aktieru kategorijās.

Kempione izvirzīta balvai kategorijā "labākais režisors",

kļūstot par pirmo sievieti, kas divreiz izvirzīta "Oskaram" šajā kategorijā.

Filmu "Suņa sirds" producēja video straumēšanas vietne "Netflix". Jaunzēlandē dzimusī režisore Kempione par filmu pagājušā gada Venēcijas kinofestivālā jau saņēma Sudraba lauvu kā labākā režisore.

Džeina Kempione saņemot "Sudraba balvu"
Džeina Kempione saņemot "Sudraba balvu" Foto: AFP / Scanpix

Pirmo reizi Džeina Kempione tika nominēta pirms 28 gadiem par filmu "Klavieres" ("The Piano"). Režisore 1993. gadā saņēma arī Zelta palmas zaru par lenti "Klavieres".

Kad Kempione nopelnīja savu pirmo nomināciju, viņa bija kā otrā sieviete, kas jebkad nominēta šajā kategorijā. Pirmā bija Lina Vertmullere, kura nominēta 1976. gadā par filmu "Septiņas skaistules".

Pēdējos gados šajā kategorijā ir labāk pārstāvētas sievietes. Pagājušajā gadā pirmo reizi šajā kategorijā tika nominētas divas sievietes - Smaragda Fenela ("Daudzsološā jaunā sieviete") un Hloja Džao ("Nomadland"). Un Džao galu galā pārveda mājās trofeju!

Hloja Džao
Hloja Džao Foto: Reuters/ScanPix

Citas sievietes, kas nominētas šajā kategorijā, ir Sofija Kopola ("Pazudis tulkojumā"), Grēta Gērviga ("Lady Bird") un

Ketrina Bigelova ("The Hurt Locker"), pirmā sieviete, kas jebkad ieguvusi labākā režisora titulu.

Ketrina Bigelova
Ketrina Bigelova Foto: AFP / Scanpix
Džeina Kempione filmas "Suņa sirds" uzņemšanas laukumā
Džeina Kempione filmas "Suņa sirds" uzņemšanas laukumā Foto: AFP/AP/EPA/Reuters/Scanpix

Šogad par "Oskara" balvu Kempione kategorijā "labākais režisors" cīnās pret Kenetu Branu "Belfast" (Belfāsta), Rjusukes Hamaguči "Drive My Car" (Brauc ar manu auto), Polu Tomasu Andersonu "Licorice Pizza" (Lakricas pica) un Stīvenu Spīlbergu "West Side Story" (Vestsaidas stāsts).

Foto: Reuters/ScanPix
Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu