Pētnieki atklājuši, kā, nedarot neko, var zaudēt 300 kaloriju dienā (2)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Vai vēlies zaudēt lieko svaru, vienkārši guļot? Mēģini pagarināt miega laiku un nepaliec miega badā. Kāpēc mēs zaudējam kalorijas, vienkārši guļot, - lasi zemāk.

Pētījums, kurā pieaugušajiem ar lieko svaru, kuri parasti neguļ ilgāk par sešarpus stundām, lika gulēt astoņas ar pusi stundas, atklāja pārsteidzošus rezultātus, raksta CNN.

Pēc divām nedēļām tika secināts, ka vairumam, kuri pagarināja savas miega stundas, uzņemto kaloriju skaits samazinājās vidēji par 270 kalorijām dienā, publicēts žurnālā "JAMA Internal Medicine".

Dažiem pētījuma dalībniekiem pat izdevās katru dienu samazināt uzņemto kaloriju skaitu līdz pat 500 kalorijām, liecina pētījums.

"Tas ir gandrīz kā spēļu maiņas līdzeklis svara zaudēšanai vai svara pieaudzēšanai," sacīja pētījuma autore, medicīnas asociētais profesore Esra Tasali.

Pētnieki savu pētījumu arī attīstīja plašāk, izskaitļojot, ka, ēdot par 270 kalorijām mazāk katru dienu, trīs gadu laikā zaudēsi 12 kilogramus. Un tas viss, nedarot neko, tikai guļot vairāk!

Kā ilgāka gulēšana palīdz zaudēt svaru?

Viens no iemesliem ir miega trūkuma ietekme uz diviem galvenajiem hormoniem, kas kontrolē badu un sāta sajūtu, - grelīnu un leptīnu. Grelīns stimulē izsalkumu, un ir pierādīts, ka tas palielinās līdz ar miega trūkumu. Otrs hormons leptīns, kas  mums ziņo, ka esam paēduši, samazinās līdz ar miega trūkumu.

"Tāpēc, kad mums trūkst miega, mums ir mazāk šī hormona un līdz ar to arī mazāk bremzēta tiek apetīte," stāsta profesore.

Vēl viens veids, kā slikts miegs ietekmē mūsu ēšanas izvēli, ir atrodams smadzeņu "atalgojuma" sistēmā, kas sniedz mums patīkamas sajūtas, kuras mēs vēlamies atkārtot.

"Atalgojuma centri smadzenēs tiek aktivizēti, kad jums trūkst miega, kas palielina jūsu tieksmi pēc ogļhidrātiem, nevēlamas pārtikas vai palielina kopējo pārtikas patēriņu," uzsver pētniece Tasali.

Tā ir insulīna  problēma, kas palielinās līdz ar miega trūkumu un izraisa svara pieaugumu.

"Vairāki laboratorijas pētījumi ir parādījuši: ja jūs no rīta veiktu cukura testu indivīdam, kam trūkst miega, jūs redzētu pirmsdiabēta, insulīna rezistentu stāvokli," saka Tasali.

Foto: shutterstock.com

Bet kā gulēt ilgāk?

"Tas nemaz nav tik grūti," uzsver Tasali. "Bet tas bija ļoti personalizēti, koncentrējoties uz cilvēku dzīvesveidu, ar darbu saistītiem ierobežojumiem, ģimenes locekļu un mājdzīvnieku gulētiešanas kārtību. Jāizveido plāns, kā uzlabot miega higiēnu."

Miega speciālisti iesaka visas zilo gaismu izstarojošās ierīces — viedtālruņus, klēpjdatorus un televizorus — nolikt 45 minūtes līdz stundu pirms gulētiešanas. Tas ir tāpēc, ka zilā gaisma aptur melatonīna, ķermeņa miega laika hormona, izdalīšanos.

Citi miega higiēnas padomi ietver gulēšanu vēsā guļamistabā (apmēram 15 līdz 20 grādu pēc Celsija); pikanta ēdiena un alkohola nelietošanu pirms gulētiešanas;  skaņu apslāpēšanu; nomierinošu rituālu pirms gulētiešanas (kas var ietvert siltu vannu vai dušu, grāmatas lasīšanu, nomierinošas mūzikas klausīšanos, dziļo elpošanu, jogu, meditāciju vai vieglas stiepšanās pozas).

Tasali stāsta, ka cilvēki jau pamana izmaiņas tikai pēc vienas, divu nedēļu miega uzlabošanas programmas.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu