ES dalībvalstis vēstulē aicina Krieviju bažas par drošību adresēt EDSO (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis vēstulē Krievijai aicina to adresēt savas bažas par drošību Eiropas Drošības un sadarbības organizācijai (EDSO).

Vēstulē Krievijas ārlietu ministram Sergejam Lavrovam, kas trešdien Briselē iesniegta Krievijas vēstniekam, ES augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels norādīja, ka tā ir "mūsu kopīgā vārdā".

Borela vēstuli apstiprinājušas visas ES dalībvalstis.

"Kopā ar mūsu partneriem NATO mēs esam gatavi turpināt dialogu ar Krieviju par veidiem, kā stiprināt drošību visiem," vēstulē norādīja ES augstākais diplomāts.

Tomēr viņš uzsvēra, ka Krievijai jāvēršas ar savām sūdzībām struktūrās, kurās tā jau ir dalībvalsts, nevis jārada jauni un daudzi diplomātiskie kanāli Briselei un Rietumiem.

"Mēs uzskatām, ka EDSO ir atbilstošs forums, kam adresēt visu ieinteresēto pušu drošības bažas līdzās citiem pastāvošiem formātiem, ieskaitot NATO-Krievijas Padomi," viņš norādīja.

Vīnē bāzētā EDSO tika izveidota kā drošības forums Aukstā kara laikā, lai Eiropā mazinātu konflikta risku. Tajā ir 57 dalībvalstis, arī ASV un Krievija.

Līdzās ierosinājumiem par sarunu formātiem ES vēstulē arī no jauna paustas bažas par Krievijas īstenoto spriedzes eskalāciju.

"Mēs joprojām esam nopietni satraukti par pašreizējo situāciju un stingri uzskatām, ka spriedze un domstarpības jārisina dialoga un diplomātijas ceļā," teikts vēstulē. "Mēs aicinām Krieviju deeskalēt situāciju un palielināto militāro klātbūtni Ukrainā un ap to un Baltkrievijā mazināt."

Krievija ir sakoncentrējusi pie Ukrainas robežām 100 000 vīru lielu karaspēka kontingentu, raisot bažas par jaunu iebrukumu kaimiņvalstī.

Decembrī Maskava izvirzīja Rietumiem ultimātu, pieprasot apturēt tālāku NATO paplašināšanos uz austrumiem, kā arī alianses infrastruktūras demontāžu tā dēvētajās jaunajās dalībvalstīs, atjaunojot stāvokli, kāds pastāvēja uz 1997.gada 27.maiju, tas ir, pirms pirmās NATO paplašināšanās.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins piedraudējis, ka gadījumā, ja Maskava nesaņems viņa pieprasītās "drošības garantijas", viņam nāksies īstenot "militāri tehniskus pasākumus".

ASV un citas NATO dalībvalstis paziņojušas, ka šīs prasības ir nepieņemas un nav pat apspriežamas, taču izrādījušas gatavību runāt par ieroču kontroli, raķešu izvietošanu un par pasākumiem savstarpējās uzticības stiprināšanai.

ASV prezidents Džo Baidens vēl 7.decembrī videosamitā brīdināja Putinu, ka ASV noteiks Krievijai līdz šim nepieredzētas sankcijas, ja tā uzbruks Ukrainai.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu