Krievijā pusaudzim piespriež cietumsodu par FDD ēkas spridzināšanu videospēlē "Minecraft" (69)

TVNET/RFE/RL
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Tiesa Sibīrijā piespriedusi piecu gadu cietumsodu 16 gadus vecam zēnam, kurš ar draugiem plānoja videospēlē "Minecraft" uzbūvēt Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) ēku un ļaut lietotājiem to uzspridzināt. Puisis atrodas nebrīvē kopš 2020.gada rudens.

Ceturtdien tiesa Krasnojarskas reģionā atzina Ņikitu Uvarovu par vainīgu nelikumīgā ieroču glabāšanā un teroristu apmācību iziešanā ar mērķi pastrādāt teroraktu, vēsta raidorganizācija RFE/RL. Uvarovs apssūdzības noliedz.

Lietā ir vēl divi apsūdzētie - Uvarova draugi -, kuri notiesāti par nelikumīgu ieroču glabāšanu. Viņiem piespriests trīs un četru gadu nosacīts sods, medijiem apstiprinājis abu apsūdzēto advokāts.

Prokuratūra bija prasījusi bargākus sodus - deviņu gadu cietumsodu Uvarovam un sešu gadu cietumsodus pārējiem apsūdzētajiem.

Visi apsūdzētie bija 14 gadus veci, kad 2020.gadā tika aizturēti, izplatot skrejlapas aizturētā matemātiķa Azata Miftahova aizstāvībai (viņam 2021.gada janvārī tika piespriests sešu gadu cietumsods par terorismu; Miftahovs un viņa atbalstītāji notiesājošos spriedumu raksturo kā politiski motivētu).

Pēc aizturēšanas pusaudžiem tika konfiscēti mobilie tālruņi. Izmeklētāji vēlāk apgalvoja, ka tajos atrastās ziņas "pierādījušas", ka trijotne plāno spēlē "Minecraft" uzbūvēt FDD ēku un tur to uzspridzināt.

Izmeklētāji arī paziņoja, ka puiši savās sarunās esot kritizējuši FDD, lasījuši aizliegtas grāmatas un spridzinājuši paštaisītu pirotehniku pamestās mājās Krasnojarskas pilsētā Kanskā.

Uvarovs atteicās sadarboties ar izmeklētājiem un 11 mēnešus aizvadīja pirmstiesas aizturēšanas vietā. Pagājušogad viņu atbrīvoja, lai ļautu pabeigt devīto klasi. Abi pārējie zēni atzina vainu un sadarbojās ar izmeklētājiem.

Trešdien Uvarovs tiesā atkārtoja iepriekš pausto, ka noraida viņam izvirzītās apsūdzības un ka notiesājoša sprieduma gadījumā "izcietīs sodu ar neaptraipītu sirdsapziņu un godu".

"Man bija sāpīgi noskatīties, kā mana valsts apspiež cilvēkus, pilsoņu tiesību aktīvistus, kuri grib labāko šai valstij un iestājas par tās labklājību. Diemžēl tagad es pats pieredzu netaisnīgo sistēmas līdzskrējēju despotismu," teica Uvarovs.

Komentāri (69)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu