Kosmosa kuģis varētu apciemot mistisko starpzvaigžņu asteroīdu Oumuamua (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Oumuamua
Oumuamua Foto: Reuters/ScanPix

2017. gadā cauri Saules sistēmai izlidoja noslēpumains objekts, kas tika nodēvēts par Oumuamua. Objekts atradās pārāk tālu un kustējās pārāk ātri, lai astronomi to paspētu identificēt, tāpēc vēl joprojām zinātnieki nespēj atrisināt mīklu – kas patiesībā bija šis objekts?

Kā izrādās, vēl varētu nebūt par vēlu. Jaunā pētījumā, kas publicēts vietnē “arXiv”, astronomi izanalizējuši sarežģītu manevru ap Jupiteru un secinājuši, ka 2028. gadā palaists kosmosa kuģis 26 gadu laikā varētu panākt Oumuamua.

“Tas, kas mums ir nepieciešams, ir objekta fotogrāfija no ļoti tuva attāluma. Vienīgais veids, kā mēs to varam izdarīt, ir nosūtīt misiju uz turieni,” teica pētījuma galvenais autors Ādams Hiberds.

Pēdējo reizi Oumuamua tika redzēts lidojam ar 92 tūkstošu kilometru stundā lielu ātrumu. Tāds ātrums un virziens ap Sauli liecina, ka objekta izcelsme ir ārpus Saules sistēmas. Teorijas, kas tas patiesībā varētu būt, ir vairākas: gabals slāpekļa ledus, kas atdalījies no kādas svešas planētas? Komētas atliekas? Citplanētiešu kosmosa kuģis?

Oumuamua
Oumuamua Foto: Reuters/ScanPix

Oumuamua virzība arī ļauj rasties dažādām idejām par to, kā līdz objektam varētu aizsūtīt zondi, kas palīdzētu atrisināt noslēpumu. Garām Saturna orbītai Oumuamua palidoja 2019. gada janvārī un tagad varētu būt kaut kur aiz Neptūna orbītas, lidojot Pegaza zvaigznāja virzienā. “Noķert” objektu teorētiski būtu iespējams, izmantojot kādas planētas gravitācijas spēku, kas ļautu kosmosa kuģim strauji virzīties uz priekšu bez liela daudzuma degvielas. Tiesa, tāda kosmosa kuģa izveide būtu ļoti dārga, jo nepieciešami būtu saules vairogi, izdevumam “Live Science” stāstīja Hiberds.

Tomēr Hiberds ar kolēģiem nu ir radījuši alternatīvu, proti, pagaidām hipotētisku kosmosa kuģi, kas paceltos no Zemes, aplidotu gan Zemi, gan Veneru, nokļūstot līdz Jupiteram teju bez degvielas palīdzības. Tur kosmosa kuģis iedarbinātu dzinējus, lai iegūtu paātrinājumu, un, izmantojot Jupitera gravitāciju, aizšautos Oumuamua virzienā ar vairāk nekā 133 tūkstošus kilometru lielu ātrumu.

Tas, vai šāda misija reiz tiks īstenota, joprojām nav zināms. Hiberds ar kolēģiem savu pētījumu ir iesnieguši NASA un cer drīz sagaidīt atbildi.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu