Ziemeļkorejā zemestrīces satricina kodolieroču izmēģinājumu poligonu (8)

TVNET/LETA/Reuters
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Ziemeļkorejā vairākas nelielas zemestrīces satricinājušas apgabalu, kurā atrodas likvidētais Pungeri kodolieroču izmēģinājumu poligons, otrdien paziņojusi Dienvidkoreja.

Pēdējās piecās dienās apgabalu satricinājušas vismaz četras zemestrīces, paziņoja Korejas Meteoroloģijas administrācija Seulā.

Pēdējā zemestrīce otrdienas rītā bija 2,5 magnitūdas stipra. Tās epicentrs atradās aptuveni 36 kilometrus no Pungeri kodolieroču izmēģinājumu poligona.

Pirmdien apgabalā tika reģistrētas divas 2,5 magnitūdu zemestrīces, bet piektdien viena 3,1 magnitūdas stipra zemestrīce.

Pungeri poligons, kas atrodas Ziemeļkorejas ziemeļaustrumos, ir vienīgais zināmais šīs valsts kodolieroču izmēģinājumu poligons. Pēdējais zināmais kodolizmēģinājums šajā vietā notika 2017.gada septembrī, kad Ziemeļkoreja detonēja savu sesto un lielāko atombumbu. Phenjana apgalvoja, ka tas bija kodoltermiskais ierocis.

Pēc sprādziena sekojošās nedēļās eksperti norādīja uz vairākiem satricinājumiem un zemes nogruvumiem netālu no poligona kā liecību tam, ka izmēģinājums ir destabilizējis reģionu, kur iepriekš nekad nav reģistrētas zemestrīces.

Pēc vienas šādas zemestrīces 2020.gadā Dienvidkorejas valdības eksperti sacīja, ka kodolsprādzieni, šķiet, ir neatgriezeniski mainījuši apgabala ģeoloģiju, bet citi eksperti pauda bažas, ka varētu rasties radioaktīvais piesārņojums, ja Ziemeļkoreja kādreiz atkal izmantos šo vietu.

Kodolizmēģinājumu izraisītā seismiskā aktivitāte nav nekas neparasts, un tā ir dokumentēta citās lielākajās kodolizmēģinājumu vietās, piemēram, Nevadas izmēģinājumu poligonā ASV un bijušās Padomju Savienības poligonā Kazahstānā, norādīja pensionētais ASV Losalamos Nacionālās laboratorijas analītiķis Frenks Pabians.

Viņaprāt, Pungeri kodolieroču izmēģinājumu poligonu var izmantot nākotnē, bet tikai tos tuneļus, kas līdz šim nav izmantoti.

Ieeja šajos tuneļos tika uzspridzināta 2018.gadā, klātesot nelielam skaitam ārvalstu žurnālistu. Phenjana paziņoja, ka tās kodolspēki ir pabeigti un slēdza poligonu, taču ir atteikusies atļaut starptautiskajiem ekspertiem to pārbaudīt.

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns ir paziņojis, ka viņam vairs nav jāievēro pašpasludinātais moratorijs kodolizmēģinājumiem, un Phenjana janvārī lika noprast, ka apsver atsākt kodolieroču izmēģinājumus vai tālas darbības ballistisko raķešu izmēģinājumus, jo sarunās ar ASV un tās sabiedrotajiem nav panākts progress.

Kopš poligona slēgšanas satelīta attēlos nav konstatēta liela aktivitāte šajā vietā.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu