Satversme glabā mūsu lielākās vērtības un ir izturējusi laika pārbaudi, uzsver Mūrniece (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece
Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece Foto: Paula Čurkste/LETA

Satversme glabā mūsu lielākās vērtības un ir izturējusi laika pārbaudi - tā Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece sacīja Satversmes simtās jubilejas gada svinīgajā atklāšanas pasākumā, kas norisinājās otrdien, 15. februārī.

"Šodien mēs zinām - Satversme ir izcils latviešu valststiesībnieku un politiķu veikums. Mūsu Satversme ir spējusi izdzīvot dažādos laikmetu griežos. To nav vājinājusi ne apturēšana uz vairākiem gadiem un pat ne aizliegšana pusgadsimta garumā," pauž Mūrniece (NA).

Saeimas priekšsēdētāja uzsver, ka Satversme ir palīdzējusi balstīt Latvijas valstiskumu vissarežģītākajos brīžos. "Tā glabājusi un glabā mūsu lielākās vērtības, iemieso mūsu nācijas pastāvēšanas jēgu," akcentē Mūrniece.

"Satversmei jau ilgāku laiku pirms tās pieņemšanas tika likti ļoti noturīgi pamati - demokrātija, parlamentārisms, tauta kā suverēns. Šīs idejas latviešu tautā bija izauklētas jau gadu desmitu garumā, lūkojoties uz Rietumvalstu pieredzi, uz tā laika progresīvākajiem un humānākajiem politiskajiem strāvojumiem," pauž politiķe.

Saeimas priekšsēdētāja atzīmē, ka konstitucionālo tiesību speciālisti ir atzinuši, ka mūsu pamatlikums Satversmes sapulcē izstrādāts, izmantojot ļoti plašu konstitucionālo materiālu no vairākām Eiropas valstīm. Darbs pie Satversmes bijis radošs, izveidojot oriģinālu konstitūciju, kuru grūti salīdzināt ar citām, pauž Mūrniece.

Atskatoties uz Satversmes tapšanas gaitu pirms 100 gadiem, Saeimas priekšsēdētāja akcentē, ka, lai arī Satversmes sapulces stenogrammas liecina, ka Satversme tapusi asās diskusijās, politisko uzskatu pretišķībās un viedokļu krustugunīs par vissīkākajām teksta niansēm, tomēr skaidri jūtams, ka pāri visam Satversmes sapulces locekļi ir turējuši mērķi radīt savai valstij laikmetīgu, spēcīgu un cienīgu pamatlikumu.

"Moderni, progresīvi, demokrātiski. Ar lielu atbildības sajūtu un lielu cieņu pret savas valsts iedzīvotājiem. Ar skaidriem ideāliem un tālredzīgu skatu nākotnē. Tādā gultnē tapa Latvijas Republikas Satversme," uzsver parlamenta priekšsēdētāja.

"Mēs joprojām pateicamies mūsu valsts dibinātājiem, politiķiem un juristiem, tiem, kurus devējam par Satversmes tēviem, par to, ko esam saņēmuši mantojumā - demokrātisku, parlamentāru Latvijas Republiku," par Mūrnieces pausto informēja parlamentā.

"Droši var teikt, ka mūsu pamatlikums ir pilnībā izturējis laika pārbaudi," teica Mūrniece, atzīmējot, ka Satversmē kopš 1922.gada 7.novembra, kad tā stājās spēkā, grozījumi izdarīti 15 reizes un lielākoties bijuši saistīti ar konstitucionāla rakstura termiņiem un procedūrām, "neko būtiski nemainot Satversmes arhitektūrā".

"Kas ir tas, ko tauta šodien gaida no savas konstitūcijas? Pandēmijas laiks mums visiem lika biežāk ieskatīties Satversmē un meklēt tajā atbildes, jo saskārāmies ar daudzām līdz šim nepieredzētām situācijām. Satversme mūs atkal nepievīla. Tā ļāva rast veidu, kā strādāt īpašos, nepieredzētos apstākļos, arī ārkārtējā situācijā," pauž Saeimas priekšsēdētāja un akcentē, ka esam no jauna pārliecinājušies - Satversme nevis dod, bet gan rada visus nepieciešamos apstākļus brīvībai, drošībai un labklājībai.

Satversme nodrošina divus pamatprincipus - parlamentāro demokrātiju un tautas suverenitāti, uzrunas noslēgumā pauda Mūrniece un aicināja visus būt savas Satversmes cienīgiem, jo Satversme - tā ir mūsu valstiskuma būtība.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu