BBC: "Roblox" - bērnu spēle ar seksa problēmu (5)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānšāviņš no Roblox "Condo"

Kailu vīrieti, kuram ir tikai suņa kaklasiksna, pie pavadas ved sieviete verdzenes tērpā. Divi striptīza dejotāji dejo pie bāra... Daži ir sapulcējušies ap pāri, kurš atklāti nodarbojas ar seksu, skatās un laiku pa laikam komentē. Viens vīrietis ir ģērbies nacistu uniformā. Tas nenotiek reālajā pasaulē vai vecumu ierobežojošā pornogrāfiskā saitā - tas notiek bērnu spēļu platformā "Roblox".

"Roblox" ir viena no populārākajām bērnu spēlēm pasaulē. Nav precīzu datu, bet, kā min izdevums "Bloomberg", 2020. gadā "Roblox" spēlēja 2/3 ASV bērnu no 9  līdz 12 gadiem. 

"Roblox" ļauj lietotājiem izveidot spēli un spēlēt to kopā. Tas ir veids, kā reālā laikā sazināties ar citiem spēļu biedriem digitālajā pasaulē. Spēlētāji paši var veidot spēles, izmantojot platformās nodrošinātos rīkus. Atšķirībā no tradicionālajām spēlēm saturu šeit ģenerē tā lietotāji. Tas ir ļoti veiksmīgs biznesa modelis, taču tam ir arī problēmas...

"Roblox" seksa spēles platformā parasti tiek dēvētas par "condos". Tās ir lietotāju radītas vides, kurās cilvēki var runāt par seksu un kur viņu radītie personāži var nodarboties ar virtuālo seksu. Šajās spēlēs "Roblox" noteikumi tiek "iemesti atkritumu kastē".

"Roblox" BBC atzīst, ka tā ir problēma: "Mēs zinām, ka ir maza lietotāju apakškopa, kas apzināti cenšas pārkāpt noteikumus." 

"Condos" spēles, pirms tās tiek atklātas un dzēstas, parasti tiešsaistē notiek  salīdzinoši īsu laiku - novērots, ka mazāk par stundu. "Roblox" pārstāvji saka, ka, izmantojot gan manuālas, gan automatizētas sistēmas, viņi nepārtraukti cenšas šīs spēles "izslēgt": "Mēs veicam katra "Roblox" augšupielādētā attēla, video un audio faila drošības pārbaudi."

Tomēr nevēlams saturs kaut kā "izslīd tīklā". "Tā ir "kaķa un peles" problēma," sacīja Lerijs Magids, bezpeļņas organizācijas, kas veicina izpratni par bērnu drošību tiešsaistē, "ConnectSafely", prezidents. "Ir un būs cilvēki, kuri centīsies izmantot sistēmu. "Roblox ir platforma, kas ir ļoti populāra bērnu vidū un ļauj bērniem, kas jaunāki par 13 gadiem, piedalīties, tāpēc tai ir īpašs pienākums aizsargāt savus lietotājus."

Īpaši satraucoši, kad bērni un pieaugušie socializējas šajā vidē. Daļa no spēles ietver tūlītējo ziņojumu apmaiņas programmu, kurā lietotāji var sarunāties savā starpā ar visiem pārējiem spēles dalībniekiem.

"Roblox" pastāstīja BBC, ka viņi ir izstrādājuši vecāku kontroles rīkus ('Parental Control'), "ko var izmantot, lai ierobežotu to, ar ko bērni mijiedarbojas un kādai informācijai viņi var piekļūt".

Taču tiek pieņemts, ka vecāki spēles dalībnieki ir pietiekami zinoši, lai zinātu par šiem aizsardzības pasākumiem.

BBC spēlēs atrada arī nepiemērotu seksuālu valodu.

Digitālā psiholoģe Liraza Margalita, kura pēta uzvedību tiešsaistē, uzsver, ka cilvēki metaversā uzvedas atšķirīgi - tāpat kā tiešsaistē.  "Jums ir anonimitāte, un jums ir bloķēšanas efekts. Šī platforma nodrošina jums rotaļu laukumu, lai darītu visu, ko vēlaties," brīdina digitālais psiholoģe Liraza Margalita.

"Roblox" sacīja BBC: "Mēs neesam toleranti pret jebkāda veida seksuālu saturu vai uzvedību, un mēs ātri rīkojamies pret ikvienu mūsu kopienas standartu pārkāpumu."

"Roblox" nesen publicēja savā lapā ierakstu, kurā apkopota informācija par to, ko tā dara, lai aizsargātu bērnus un jauniešus. 

Atgādinām, ka atbildīga vecāku pienākums ir jebkādas virtuāla spēles spēlēšanas kontrolēšana, un iesakām izvēlēties specializētos Roblox pulciņus, kuros spēli pārskata profesionāli pedagogi.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu