"Es nebaidos no FDD, nedz ķīmiskajiem ieročiem, nedz no Putina!" Navaļnija runa tiesā (11)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Otrdien labošanas darbu kolonijā Nr.2 Vladimiras apgabala pilsētā Pokrovā sākās Maskavas Ļefortovas tiesas izbraukuma sēde, kurā tiek tiesāts Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs.

Navaļniju, kurš Pokrovā jau izcieš viņam iepriekš piespriesto cietumsodu, apsūdz vēl vienā lietā - par krāpšanu lielā apmērā un necieņas izrādīšanu tiesai. Krievijas mediji “Meduza” un “The Insider” atskatās uz pirmās dienas notikumiem un piedāvā iepazīties ar viņa tiesā teiktās runas fragmentiem.

Lietu izbraukuma sēdē izskata Maskavas Ļefortovas tiesa, tomēr faktiski tiesas sēde notiek kolonijas aktu zālē. Navaļnijs tiesas sēdē piedalās, ģērbies cietuma drēbēs.

Krievijas amatpersonas skaidrojušas, ka lēmums rīkot izbraukuma sēdi pieņemts, ņemot vērā nelabvēlīgo pandēmijas situāciju Maskavā. Tomēr realitātē tas ir mēģinājums Navaļniju izolēt un nepieļaut šīs lietas nonākšanu sabiedrības uzmanības centrā.

Izbraukuma tiesas sēdes ieslodzījuma vietās kopš Staļina ēras represijām notikušas ļoti reti.

Mediju pārstāvji procesa norisei var sekot līdzi atsevišķā telpā - tajā izvietoti divi televizori, kuros tiešraidē tiek rādīts tiesas zālē notiekošais. Starp tiesas zālē klātesošajiem bija arī Navaļnija sieva Jūlija.

Navaļnijs tiesas sēdē teica runu, kurā pauda savu attieksmi pret jaunajām viņam izvirzītajām apsūdzībām.

Apsūdzība norāda, ka Navaļnijs esot personīgām vajadzībām tērējis naudu, ko viņa dibinātās organizācijas saņēmušas ziedojumos darbības nodrošināšanai.

Navaļnijs uzsvēra, ka viņa dibinātājām organizācijām naudu ziedojuši aptuveni 30 000 cilvēku, savukārt “apkrāpti” beigās sajutušies vien četri. Šie apkrāpšanas iesniegumi ir gan safabricēti, gan rakstīti spiediena rezultātā.

“Ja kāds man jautās, kādi man ir pierādījumi, ka mūsu fonds [Korupcijas apkarošanas fonds] ir godīgākā organizācija, es teikšu - mani pierādījumi ir šīs krimināllietas materiāli. Tur nav neviena vārda par to, ka kaut kapeika no fondam ziedotās naudas būtu nonākusi pie manis [personīgi],” norāda Navaļnijs.

Tikmēr apsūdzības tiesas apvainošanā Navaļnijs nodēvēja par farsu, atgādinot, ka apsūdzība par aizvainojošu uzskatot arī viņa iepriekš tiesā izteikto frāzi “es gaidu, kad jūs beigsiet runāt”.

Navaļnijs uzskata, ka jaunākās viņam izvirzītās apsūdzības esot kārtējais Krievijas varas iestāžu mēģinājums viņu apklusināt un iebiedēt.

“Ja tu neklusēsi un nebaidīsies no mums, mēs salipināsim arvien jaunas krimināllietas. Nu lipiniet, es tāpat neapklusīšu,” norādīja Navaļnijs.

“Es nebaidos un aicinu ikvienu nebaidīties. Būtu jābaidās no tā, ka mēs visu dzīvi pavadīsim nabadzībā, degradācijā un bez perspektīvām. Es turpināšu cīnīties ar varu.

“Es nebaidos ne no šīs tiesas, nedz kolonijas, prokuratūras, nedz no [Federālā drošības dienesta], ķīmiskajiem ieročiem, [Vladimira] Putina un visiem pārējiem. Es nebaidos, jo uzskatu par pazemojošu un bezjēdzīgu baidīties no tā visa,” uzsvēra Navaļnijs.

Savas runas noslēgumā viņš izteicās, ka visas pret viņu ierosinātās krimināllietas viņš uzskata par Putina atriebību.

“Es tik ļoti apvainoju Putinu ar to, ka ne tikai izdzīvoju [pēc indēšanas mēģinājuma], bet arī ka atgriezos [pēc ārstēšanās Vācijā], tāpēc man pastāvīgi tiks palielināts cietumsods. Tomēr mana darbība, manu kolēģu darbība ir svarīgāka par konkrēta cilvēka likteni. Sliktākais, ko es varu darīt, ir baidīties. Es nebaidos un aicinu ikvienu nebaidīties,” paziņoja Navaļnijs.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu