Latvijas Administratīvo tiesnešu biedrība: Osipovas neapstiprināšana rada apdraudējumu tiesu varas neatkarībai (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Latvijas Administratīvo tiesnešu biedrība pauž satraukumu par tiesu varas neatkarības apdraudējumu, neapstiprinot bijušo Satversmes tiesas priekšsēdētāju Sanitu Osipovu par Augstākās tiesas tiesnesi.

"Atbilstoši Latvijas Republikas Satversmes 83. pantam tiesnesis ir neatkarīgs un padots vienīgi likumam un tiesībām. Satversmes 84. panta pirmais teikums noteic, ka tiesnešus apstiprina Saeima un viņi ir neatceļami. Šīs Satversmes normas atklāj tiesu varas dalīšanas principu un nodrošina neatkarīgas tiesu varas pastāvēšanu," paziņojumā medijiem raksta Latvijas Administratīvo tiesnešu biedrība.

Kā uzsver Latvijas Administratīvo tiesnešu biedrība, tiesu varas neatkarības princips ir būtisks tiesiskas un demokrātiskas valsts elements, kas nodrošina neitralitāti tiesas spriešanā.

"Tiesneša neatkarība garantē pilsoniskās sabiedrības drošību, ka tiesnesis ir brīvs no tādas ietekmes, kas kropļotu tiesneša padotību vienīgi likumam un tiesībām. Ietekme uz tiesnesi nedrīkst izpausties ne tiesas spriešanas procesā, ne arī pēc tiesas nolēmuma pieņemšanas.

Nav pieļaujams, ka tiesneša personisko un profesionālo dzīvi ietekmē tas, kāda veida lēmumus tiesnesis ir pieņēmis un ar kādiem motīviem tie ir pamatoti. Izņēmums ir tiesneša dienesta atbildība Tiesnešu disciplinārās atbildības noteiktajā kārtībā."

Kā atgādina Latvijas Administratīvo tiesnešu biedrība - Saeima ir tiesu varas leģitimācijas avots. "Tikai Saeimai ir pilnvarojums tautas vārdā iecelt un apstiprināt amatā tiesnesi. Saeima, pildot likumdevēja kontroles funkciju, ir tiesīga novērst tiesnešu atlases sistēmas kļūdas, nepieļaujot profesionāli neatbilstoša kandidāta kļūšanu par tiesnesi," tā biedrības pārstāvji.

"Taču balsojums pret kandidāta iecelšanu tiesneša amatā nedrīkst būt pamatots ar politisko partiju ideoloģiskiem apsvērumiem un atšķirīgu izpratni par vērtībām, kurās balstīts konkrēta tiesneša amata kandidāta iepriekš Satversmes tiesas tiesneša amatā taisīts spriedums. Tas pārkāpj tiesu varas neatkarību no likumdevēja politiskās ietekmes," uzskata Latvijas Administratīvo tiesnešu biedrība.

"Saeimas balsojums, ar kuru Augstākās tiesas tiesneša amatā netika apstiprināta Sanita Osipova, rada apdraudējumu tiesu varas neatkarībai un tiesiskas un demokrātiskas valsts pastāvēšanai."

Jau ziņots, ka Saeima 17. februārī noraidīja lēmumprojektu par Osipovas apstiprināšanu AT tiesneses amatā.

Par Osipovas iecelšanu AT tiesneses amatā balsoja 40 deputāti pamatā no "Jaunās Vienotības", "Attīstībai/Par!" un Jaunās Konservatīvās partijas Saeimas frakcijām.

Savukārt pret bija 29 deputāti - lielākoties no Zaļo un zemnieku savienības, "Neatkarīgo" un Nacionālās apvienības Saeimas frakcijām. Balsojumā atturējās 16 deputāti no "Saskaņas" Saeimas frakcijas, līdz ar to Osipovas apstiprināšanai amatā balsu pietrūka.

Pēc AT tiesneses jeb senatores Mārītes Zāģeres aiziešanas pensijā 15.septembrī AT jeb Senāta Civillietu departamentā radās vakanta tiesneša amata vieta.

Saskaņā ar Tieslietu padomes apstiprināto AT tiesneša amata kandidātu atlases, stažēšanās un kvalifikācijas eksāmena kārtošanas kārtību par senatora amata vakanci tiesa informēja bijušos Satversmes, starptautisko un pārnacionālo tiesu tiesnešus.

AT saņēma Osipovas pieteikumu un uzklausīja Senāta Civillietu departamenta senatoru kopsapulcē, kas nolēma kandidāti virzīt tālākai apstiprināšanai senatores amatā.

Osipovai ir doktora grāds tiesību zinātnēs, pirms apstiprināšanas ST tiesneses amatā viņa bija Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes profesore un Tiesību teorijas un vēstures katedras vadītāja.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu