Identificēts pirmais asteroīds, kuram ir trīs mēneši

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: ESO/Berdeu et al., Yang et al.

Zinātnieki nupat identificējuši 19. gadsimtā atklātu asteroīdu kā “sabiedriskāko” zināmo asteroīdu kosmosā, proti, tam ir veseli trīs pavadoņi.

Asteroīds nodēvēts par “130 Elektru” jeb vienkārši “Elektru”. Pētījums un atklājums spilgti parāda to, kā mēs nākotnē varētu atrast blāvus, grūti saredzamus asteroīdu mēnešus.

“Elektra ir pirmā četrkāršā sistēma, kas jebkad novērota,” rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “The Astrophysical Journal Letters”.

Tas, ka asteroīdiem mēdz būt mazāki pavadoņi, nav nekāds retums, tomēr ļoti reti izdodas tos pamanīt. No vairāk nekā 1100 000 atklātajiem asteroīdiem vairāk nekā 150 ir novērots vismaz viens pavadonis.

Foto: ESO/Berdeu et al., Yang et al.

Elektras apkārtmērs ir aptuveni 260 kilometru, un pirmo reizi asteroīds tika atklāts asteroīdu joslā starp Marsu un Jupiteru 1873. gadā, savukārt tā pirmais pavadonis tika atklāts tikai 2003. gadā, bet otrais pavadonis – 2014. gadā.

Nav nekāds brīnums, ka ir ļoti grūti atrast šos pavadoņus. Asteroīdi ir mazi un ļoti tumši. Jebkas, kas ir vēl mazāks un atrodas asteroīda orbītā, ir vēl tumšāks un grūtāk saredzams.

Jaunatklātais asteroīda pavadonis ir nodēvētas par “S/2014 (130) 2” un ir tikai 1,6 kilometrus apkārtmērā liels. Tas ir arī 15 tūkstošus reižu blāvāks nekā Elektra.

“Pirmās četrkāršās asteroīda sistēmas atklāšana paver jaunus veidus, kā labāk saprast mehānismus, kas stāv aiz šo pavadoņu veidošanās procesiem,” rakstīts pētījumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu