Noskaidrots laiks, kad ievērojami sāka paaugstināties jūras līmenis

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Okeāns
Okeāns Foto: pixabay.com

Jauns pētījums par to, kā pēdējo 2000 gadu laikā ir mainījies globālais jūras līmenis, atklājis, ka strauja vidējā jūras līmeņa celšanās sākusies industriālās revolūcijas laikā.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature Communications”, noskaidrots, ka jūras līmenis straujāk sāka pieaugt, sākot ar 1863. gadu. Nav pārsteigums, ka tajā laikā pētījumos sāka parādīties pirmie pierādījumi par okeānu sasilšanu un ledāju kušanu, ko izraisījusi cilvēka saimnieciskā aktivitāte. Zināms, ka abi šie faktori veicina jūras līmeņa paaugstināšanos.

Zinātnieki raksta, ka mūsu ēras pirmos 1700 gadus vidējā jūras līmeņa izmaiņas bija svārstīgas. Starp 1700. un 1760. gadu, tieši pirms industriālās revolūcijas, kad tika plaši sākta fosilā kurināmā izmantošana, jūras līmenis pazeminājās par 0,1 milimetru gadā. Tomēr no 1940. līdz 2000. gadam jūras līmenis pieauga par 1,4 milimetriem gadā.

“Ņemot vērā arī iepriekšējās analīzes, ir pavisam skaidrs, ka pēdējā 60 gadu intervālā, 1940. līdz 2000., globālā jūras līmeņa pieaugums bija ātrāks nekā iepriekšējos 60 gadu intervālos,” raksta pētījuma autori.

Šis nav pirmais pētījums, kurā zinātnieki centušies noskaidrot laiku, kad tieši ievērojami sāka pieaugt jūras līmenis. Tiesa, šis ir viens no pirmajiem pētījumiem, kurā salīdzinātas atsevišķas vietas noteiktos reģionos ar globālajām pazīmēm.

Secināts, ka, piemēram, Vidusatlantijas reģionā jūras līmenis sāka pieaugt 19. gadsimta otrajā pusē. Savukārt Kanādas un Eiropas piekrastē ievērojams pieaugums sākās 20. gadsimta vidū.

Arī iepriekšējās aplēses liecina, ka ievērojams jūras līmeņa pieaugums ir sācies 19. gadsimtā – īpaši starp 1820. un 1860. gadu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu