Putins atzīst okupēto Ukrainas teritoriju "neatkarību" (163)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien atzinis tā dēvēto Austrumukrainas tautas republiku “neatkarību”.

Okupēto teritoriju atzīšana

Par okupēto Donbasa republiku atzīšanu Putins paziņoja uzrunā, ko viņš pirmdienas vakarā teica Krievijas valsts televīzijā.

Šādu lēmumu Putins pieņēmis pēc pirmdien notikušās Krievijas drošības padomes sēdes, kurā visi padomes locekļi aicināja Putinu atzīt Donbasa republikas.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņojis, ka apspriedis situāciju ar ASV prezidentu Džo Baidenu. Ukrainā sākusies Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sanāksme. Plānots sazināties arī ar Lielbritānijas premjerministru Borisu Džonsonu.

Pirmdien Maskavas atbalstīto kaujinieku bandu kontrolēto Doņeckas un Luhanskas republiku līderi vērsās ar publisku lūgumu pie Putina atzīt tās par "neatkarīgām valstīm" un parakstīt ar tām līgumus par militāro palīdzību, lai pasargātu no "Ukrainas agresijas".

Paredzams, ka Putina paziņojums vēl vairāk palielinās saspīlējumu Ukrainas jautājumā un var sniegt Krievijai iemeslu ievest karaspēku Austrumukrainā.

Pirms uzrunas tautai Putins telefonsarunā ar Vācijas kancleru Olafu Šolcu un Francijas prezidentu Emanuelu Makronu jau iepriekš paziņoja, ka tuvākajā laikā parakstīs dekrētu par okupēto Austrumukrainas teritoriju "neatkarības" atzīšanu.

Rīkojumu parakstīšana notika uzreiz pēc Putina uzrunas beigām.

Krievijas Valsts dome pagājušajā nedēļā pieņēma rezolūciju, aicinot Putinu atzīt okupēto Ukrainas teritoriju "neatkarību", un šodien šis jautājums tika apspriests Drošības padomes sēdē.

Ko teica Putins?

Putins savā uzrunā tautai atkal izklāstīja savu skatījumu uz Ukrainas vēsturi, kurā viņš kārtējo reizi paziņoja, ka Ukraina nemaz neesot īsta valsts, bet gan Vladimira Ļeņina radīts valstisks veidojumus Padomju Savienības ievaros.

Tāpat viņš izvirzīja Ukrainai virkni dažādu apsūdzību pārkāpumos, ko tā veikusi kopš neatkarības iegūšanas. Piemēram, Ukraina neesot vēlējusies atdot kredītus, ko tā saņēmusi Padomju Savienības laikā un ka tā esot zagusi Krievijas gāzi.

Foto: ANATOLY MALTSEV / EPA

Tāpat Putins apsūdzēja Ukrainu plašā korupcijā, norādot, ka ukraiņu oligarhi nozaguši tautai miljardiem dolāru, kurus tie pēc tam noslēpuši Rietumos.

Savukārt Maidana revolūcija Ukrainā esot bijis Rietumu specdienestu organizēts pasākums, par ko tā īstenotāji saņēma naudu.

Tāpat viņš norādīja, ka Ukrainas demokrātija ir piedzīvojusi izgāšanos, bet ekonomika stāvot uz vietas.

Savukārt pret krievvalodīgajiem tiekot vērstas represijas un asimilācijas centieni.

Tāpat viņš apsūdzēja Ukrainu centienos iegūt kodolieročus.

Vēlāk Putins sāka kritizēt NATO, apsūdzot aliansi, ka tā esot lauzusi iepriekš Krievijai dotos solījumus nepaplašināties austrumu virzienā. Viņš norādīja, ka NATO paplašināšanās, kas notikušas kopš Padomju Savienības sabrukuma, esot drauds Krievijas drošībai.

Runājot par Donbasu, Putins apsūdzēja Ukrainu militārās aktivitātēs pret Donbasa iedzīvotājiem. Runas beigās Putins atzina Doņeckas un Luhanskas pašpasludināto "tautas republiku" "neatkarību".

ES pirms Putina runas brīdina par sankcijām

Eiropas Savienības (ES) augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels pirms Putina uzrunas brīdināja Krieviju, ka gadījumā, ja tā atzīs okupēto Ukrainas teritoriju "neatkarību", ES atbilde būs spēcīga un vienota.

FOTO: Krievijas Drošības padomes sēde par okupēto Ukrainas teritoriju "neatkarības" atzīšanu

Komentāri (163)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu