Talibi pastiprina noteikumus sievietēm par hidžabu valkāšanu (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: SCANPIX

Afganistānas talibu režīma reliģiskā policija devusi rīkojumu ministrijām un valdības iestādēm nodrošināt, ka darbinieces valkā hidžabus, atlaist tās sievietes, kas nevalkā šīs galvas segas, un neielaist valdības iestādēs sievietes bez hidžabiem.

Līdz šim instrukcijas par hidžabu valkāšanu izdotas astoņām valdības iestādēm, pirmdien paziņojis Tikumu sekmēšanas un netikumu izskaušanas ministrijas preses pārstāvis.

Valdības iestādēm arī dots rīkojums noorganizēt atsevišķas darba telpas vīriešiem un sievietēm un aizliegts pieņemt darbā nepilngadīgos un vīriešus bez bārdām.

Darbavietās vīriešiem arī jāatvēl laiks lūgšanām.

Tikumu sekmēšanas un netikumu izskaušanas ministrija arī devusi rīkojumu taksometru šoferiem neuzņemt sievietes bez hidžabiem un sievietes, kuras nepavada kāds ģimenes vīrietis.

Pagājušajā mēnesī reliģiskā policija izvietoja plakātus, kurās sievietes aicinātas piesegties. Plakātos attēloti hidžabi un parandžas.

Talibi sagrāba varu Afganistānā pagājušā gada augustā un solīja maigāku pārvaldi nekā pirmajā valdīšanas laikā no 1996.gada līdz 2001.gadam. Talibu režīms cenšas panākt starptautisku atzīšanu un iegūt humāno palīdzību, kas pēc talibu nākšanas pie varas tika apturēta.

Taču neskatoties uz solījumiem respektēt cilvēktiesības, pēdējos mēnešos izskanējušas ziņas par daudziem šaušalīgiem sodiem un tiesību pārkāpumiem.

Kopš talibu nākšanas pie varas vairumam meiteņu liegts apmeklēt vidusskolas un lielākai daļai sieviešu nav atļauts atgriezties darbā.

Sievietēm obligāti jāvalkā hidžabs un tālākos braucienos nepieciešams līdzi kāds ģimenes vīrietis.

Vīriešiem ieteikts audzēt bārdas un valkāt tradicionālu apģērbu. Medijos ir aizliegta mūzika.

Protesti pret šiem ierobežojumiem un prasībām tiek apspiesti.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu