Par kompensācijas piešķiršanu Covid-19 vakcīnu blakņu gadījumā būs jālemj sešu mēnešu laikā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vakcinācija pret Covid-19. Ilustratīvs foto
Vakcinācija pret Covid-19. Ilustratīvs foto Foto: Reuters / Scanpix

Lēmums par kompensācijas piešķiršanu Covid-19 vakcīnu blakusparādību gadījumā būs jāpieņem sešu mēnešu laikā, paredz otrdien valdībā atbalstītie grozījumi Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā, kas vēl būs jāapstiprina arī Saeimai.

Vienlaikus, ja nepieciešams pieprasīt, savākt un izvērtēt papildu informāciju, kompensācijas prasījuma izskatīšanas un lēmuma pieņemšanas termiņš var tikt pagarināts uz laiku līdz vienam gadam.

Ir jāņem vērā, ka kompensācija izmaksājama nevis par jebkuru kaitējumu veselībai vai dzīvībai, bet par tādu,

kas vērtējams kā smags un vidēji smags, proti, šo nosacījumu saglabājot no līdz šim spēkā esošā deleģējuma.

Tāpat grozījumos minēts, ka pacientam kompensācija par vakcīnas pret Covid-19 infekciju apstiprināto blakusparādību dēļ izraisīto smago vai vidēji smago kaitējumu jāpieprasa ne vēlāk kā divu gadu laikā no kaitējuma atklāšanas dienas, bet ne vēlāk kā triju gadu laikā no vakcinācijas dienas.

Reizē ar grozījumiem arī paredzēts, ka Ministru kabinets nosaka kārtību un prasības, kādā kompensāciju pieprasa, piešķir vai atsaka to piešķirt, un izmaksā, kā arī nosaka izmaksājamās kompensācijas apmēru atbilstoši kaitējuma smagumam, nepārsniedzot 142 290 eiro par vakcīnas pret Covid-19 infekciju apstiprināto blakusparādību dēļ izraisīto smago vai vidēji smago kaitējumu pacienta veselībai vai dzīvībai.

Tieslietu ministrija grozījumu anotācijā skaidro, ka sabiedriskās apspriedes laikā tika saņemta virkne iebildumu, kas vērsti uz smagnējo vērtēšanas sistēmu, kas ietver kritērijus kompensācijas samazināšanai, pastāvot noteiktiem apstākļiem un nosacījumiem, kā arī kompensācijas apmēra noteikšanas formulu un padziļinātu veselības stāvokļa analīzi, piesaistot pārlieku daudz trešo personu, kas sasaucas vairāk ar ārstnieciskās darbības izvērtējumu, ne tikai ar vakcīnas ietekmes vērtējumu. Ņemot vērā, ka analoģija ar

Ārstniecības riska fonda atlīdzības izmaksas principiem un apmēriem izriet no spēkā esošā deleģējuma, bija nepieciešams veikt izmaiņas Ministru kabinetam dotajā deleģējumā.

Paredzēts, ka grozījumi likumā varētu stāties spēkā 1.martā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu