Sankcijas ir nopietns signāls Putinam un viņa pakaļskrējējiem, uzskata Kols (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Rietumvalstu sankcijas pret Krieviju ir nopietns signāls valsts prezidentam Vladimiram Putinam un viņa pakaļskrējējiem, trešdien, 23. februārī, Latvijas Radio pauda Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols (NA).

Viņš atgādināja, ka pašlaik gatavotā sankciju pakete ir tikai pirmā daļa, ko Eiropas Savienība (ES) un ASV gatavo Krievijai saistībā ar agresiju Ukrainā.

"Ar ļoti lielu nepacietību daudzi rietumu pasaulē gaidīja, kāds būs rezultāts ES, Eiropas Komisijas virzītajos priekšlikumos par sankcijām.

Kopumā es varu teikt, ka sankciju pirmais etaps ir vērā ņemams," pārliecināts politiķis.

Vienlaikus viņš norāda, ka sankciju piemērošana ir juridisks process, un tās varētu stāties spēkā šodien vai, vēlākais, rītdien.

"Ir plaši diskutēts, ka diez vai tas atturēs Krievijas turpmāko agresiju. Jā, tā varētu būt. Bet mēs zinām no sankcijām, ka efekts ir ne uzreiz, tūlītējs, bet lēnām, pamatīgi griež," uzskata deputāts.

Pēc Kola paustā, sankcijas ir skaidrs signāls, ka rietumi nav sašķelti, turpretī - tie ir ļoti vienoti. "Domāju, tas ir nopietns signāls Putinam un viņa pakaļskrējējiem," pārliecināts Kols.

Jau ziņots, ka ASV prezidents Džo Baidens otrdien paziņojis, ka Kremļa lēmums atzīt okupēto Donbasa teritoriju "neatkarību" uzskatāms par uzbrukuma sākumu Ukrainai, uz ko Vašingtona reaģēs ar pirmo sankciju paketi.

Baidens arī pavēstīja par armijas papildspēku nosūtīšanu uz Baltijas valstīm.

Sankcijas tiks vērstas pret Krievijas valsts parādu, Krievijas elites pārstāvjiem un viņu ģimenes locekļiem, pret valstij piederošo investīciju banku VEB.RF un "armijas banku".

ASV prezidents piebilda, ka gadījumā, ja Krievija turpinās eskalēt situāciju, sankcijas tiks pastiprinātas.

Tomēr Vašingtonas reakcija uz Krievijas darbībām, šķiet, nav tik tālejoša, kā tika sagaidīts.

Sankcijām pakļautas tikai divas Krievijas finanšu institūcijas, un acīmredzami Krievija netiek atslēgta no globālās banku transakciju sistēmas SWIFT, par ko tik daudz ticis runāts.

Baidens arī nepaziņoja par eksporta kontroles ieviešanu, kas liegtu Krievijas uzņēmumiem piekļuvi modernajām informācijas tehnoloģijām.

Baltā nama saimnieks preses konferencē arī paziņoja, ka Savienotās Valstis turpinās piegādāt Ukrainai aizsardzības ieročus, kā arī nosūtīs ASV papildspēkus NATO austrumu flanga stiprināšanai.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu