Kariņš raidsabiedrībai CNN: Krievija sākusi ievest papildu spēkus okupētajās Donbasa teritorijās (22)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Luhanska, Ukraina.
Luhanska, Ukraina. Foto: SCANPIX

Krievija sākusi ievest papildu spēkus okupētajās Donbasa teritorijās, raidsabiedrībai CNN norāda Ministru prezidents Krišjānis Kariņš un avoti, kas pārzina jaunākos ASV izlūkdienestu datus.

"Manā rīcībā esošā informācija liecina, ka Putins pārvieto papildspēkus un tankus uz okupētajām Donbasa teritorijām," Kariņš sacīja raidsabiedrībai CNN.

“Pēc jebkuras definīcijas tā ir suverēnas teritorijas šķērsošana kaimiņvalstī," tā Kariņš.

Konkrēti jautājot, vai premjers domājis par papildu Krievijas karaspēka ienākšanu, kopš Maskava šīs nedēļas sākumā atzina abus separātiskos reģionus,

Kariņš atbildēja: "Jā, pēc manā rīcībā esošās informācijas, tas ir tieši tas, ko mēs redzam."

Divi citi avoti, kas iepazinušies ar ASV izlūkdienestu datiem, CNN apstiprināja, ka papildu Krievijas karavīri jau faktiski ir šķērsojuši Donbasa reģiona robežu pēc tam, kad Krievijas prezidents Vladimirs Putins atzina abus reģionus un otrdien izdeva rīkojumu par "miera uzturētāju" izvietošanu Donbasā. Pēc kāda augsta ranga ASV amatpersonas sacītā, kas pārzina jaunākos izlūkošanas datus,

Krievija ir izvietojusi vienu līdz divas tā dēvētās bataljona taktiskās grupas, kas ir Krievijas galvenais kaujas formējums, katrā no kurām vidēji ir aptuveni 800 karavīru.

CNN uzsver, ka šai informācijai pagaidām vēl nav oficiāla apstiprinājuma.

ASV prezidents Džo Baidens otrdien Ukrainā notiekošo raksturoja kā "Krievijas iebrukuma sākumu",

taču augstākās administrācijas amatpersonas kopš tā brīža ir atteikušās apstiprināt, vai Donbasā ir iegājis papildu Krievijas karaspēks.

ASV un Eiropas sabiedrotie otrdien ierosināja sankcijas pret Maskavu, reaģējot uz Putina soļiem. Gaidāms, ka Baidena administrācija trešdien paziņos, vai tā ļaus ieviest sankcijas pret uzņēmumu, kas ir atbildīgs par gāzesvada "Nord Stream 2" būvniecību no Krievijas uz Vāciju.

Jau ziņots, ka Vācijas kanclers Olafs Šolcs otrdien paziņoja par gāzesvada "Nord Stream 2" sertifikācijas procesa apturēšanu, reaģējot uz Donbasa "republiku" atzīšanu.

Situācija Ukrainā ir saasinājusies pēc Krievijas prezidenta Vladimira Putina pirmdienas lēmuma atzīt tā dēvēto Donbasa "tautas republiku" neatkarību. Otrdien Krievijas Federācijas padome, pamatojoties uz Putina lūgumu, pilnvaroja viņu oficiālai karaspēka ievešanai jau astoņus gadus faktiski okupētajās teritorijās Ukrainas austrumos.

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu