Ukrainā nogādātas Latvijas dāvinātās pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmas "Stinger" (19)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: SCANPIX

Latvijas pārstāvji trešdien Ukrainā ir nogādājuši pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmas "Stinger", lai stiprinātu Ukrainas bruņoto spēku pretgaisa aizsardzības spējas un spēju aizsargāt savus iedzīvotājus no Krievijas agresijas, informēja Aizsardzības ministrijas (AM) pārstāve Anete Gnēze.

Dāvinājumu Ukrainai Latvijā pavadīja AM parlamentārā sekretāre Baiba Bļodniece. Savukārt Ukrainā to pieņēma Latvijas vēstnieks Ilgvars Kļava un Latvijas aizsardzības atašejs pulkvedis Aleksandrs Holmanovs, lai tālāk nodotu Ukrainas bruņotajiem spēkiem.

"Latvija atbalsta Ukrainu un ukraiņu centienus aizsargāt savu valsti, tāpēc esam nosūtījuši dāvinājumu - raķešu sistēmas "Stinger", lai vajadzības gadījumā Ukrainas bruņotie spēki varētu aizsargāt savus iedzīvotājus, skolas, slimnīcas un bērnudārzus," uzsver Bļodniece.

"Vienlaikus Latvija cer, ka Ukrainai šīs raķešu sistēmas nekad nebūs jāizmanto," norāda AM parlamentārā sekretāre.

AM jau iepriekš vēstīja, ka janvārī aizsardzības ministrs Artis Pabriks paziņoja, ka, reaģējot uz Krievijas agresīvo rīcību, Latvija uz Ukrainu sūtīs "Stinger" sistēmas, individuālo ekipējumu un sausās pārtikas uzturdevas. Savukārt, 15.februārī Ministru kabinets slēgtā sēdē atbalstīja "Stinger" dāvinājumu Ukrainas bruņotajiem spēkiem.

AM norāda, ka, ņemot vērā pamatotās bažas un nepieciešamību stiprināt Ukrainas aizsardzības spējas, Baltijas valstu aizsardzības ministri pērnā gada nogalē sanāksmē Lietuvā uzsvēruši tūlītēju gatavību sniegt nemilitāra un militāra rakstura atbalstu Ukrainai, tostarp piegādājot ieročus.

"Stinger" ir vienas no visvairāk ražotajām, kaujas apstākļos pārbaudītākajām un efektīvākajām individuālajām pretgaisa aizsardzības sistēmām,

ko izmanto arī daudzas no Latvijas sabiedrotajām valstīm, piemēram, ASV, Lielbritānija, Vācija, Itālija, Nīderlande, Somija, Norvēģija un Lietuva, skaidro ministrijas pārstāve.

Kā ziņots, Putins pirmdien atzina tā dēvēto Doņeckas un Luganskas "tautas republiku" neatkarību, bet otrdien Federācijas padome, pamatojoties uz viņa lūgumu, pilnvaroja Putinu oficiālai karaspēka ievešanai jau astoņus gadus faktiski okupētajās teritorijās Ukrainas austrumos.

Reaģējot uz šo rīcību, ASV, Eiropas Savienības dalībvalstis, Lielbritānija un citas demokrātiskās valstis paziņojušas par sankciju piemērošanu arī Putina režīma pietuvinātajiem.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu