Kols: Par uzbrukumu Ukrainai Krievija ir jāizolē no civilizētās pasaules (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Makare/LETA

Par uzbrukumu Ukrainai Krievija ir jāizolē no civilizētās pasaules, šādu pozīciju pauda Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols.

Krievija ir atbildīga par nāvēm un iznīcību, ko tā nes un nesīs Ukrainai, tāpēc līdzšinējām runām par "sankciju mātēm" jeb ļoti stingrām sankcijām ir jābūt "tikai ziediņiem", jo reakcijai ir jābūt vēl stingrākai, uzsvēra Kols.

Ārlietu komisijas vadītājs aicina atslēgt Krieviju no starpbanku norēķinu sistēmas SWIFT, "Visa" un "Mastercard" sistēmu izmantošanas, ierobežot Krievijas Centrālās bankas iespējas starptautiskā līmenī un iesaldēt līdzekļus nevis tikai atsevišķiem cilvēkiem, bet visai Krievijas elitei.

Tāpat ir jāaptur jebkādu vīzu, tajā skaitā, tūrisma vīzu, izsniegšana Krievija pilsoņiem, kā arī Latvijā jāaizliedz visi Krievijas propaganda masu mediju kanāli, uzsvēra Kols.

Komisijas priekšsēdētājs norādīja, ka, ņemot vērā jau iepriekš izskanējušo informāciju par uzbrukumu šodien, kas tagad ir apstiprinājusies, viņš šonakt plkst.1 bija izsūtījis komisijas deputātiem iespējamo paziņojuma projektu par Krievijas agresijas nosodījumu.

Šodien plkst.10.30 paredzēta Saeimas Ārlietu komisijas sēde, kurā, veicot papildinājumus dokumenta projektā, plānots atbalstīt paziņojumu par nosodījumu Krievijas agresijai. Pēc tam plānota arī Saeimas ārkārtas sēde, kurā šo paziņojumu pieņemtu parlaments, pastāstīja Kols.

Politiķis atzīmēja, ka ir piepildījies ļaunākais scenārijs, jo šodien ir noticis lielākais militārais uzbrukums suverēnai valstij Eiropā kopš 2.pasaules kara beigām.

Krievijas uzbrukumā Ukrainai piedalās arī Baltkrievija, vērsa uzmanību Kols.

Krievijas Vladimira Putina absurdā runa par to, ka sekas būs jebkurai valstij, kas palīdzēs Ukrainai, nozīmē, ka Putins pēc būtības pasaulei ir piedraudējis ar kodolkaru, uzsvēra Ārlietu komisijas vadītājs. Citējot kādreizējo ASV prezidentu Ronaldu Reigana izteikumu par Padomju Savienību, Kols pauda, ka Putina Krievija arī vērtējama kā "ļaunuma impērija", kas līdzīgi kā Ziemeļkoreja, kas ir bruņota ar kodollādiņiem, ir neprognozējami agresīva. Krievija ir agresīva ne tikai pret Ukrainu, bet visu pasauli, atzīmēja politiķis.

Putina un Krievijas vadības veiktais uzbrukums Ukrainai vērtējams kā noziegums pret cilvēci, kara noziegums un starptautisko tiesību pārkāpums, uzsver Kols.

Ārlietu komisijas vadītājs aicina NATO valstīm sanākt uz konsultācijām atbilstoši alianses līguma 4.pantam, kā arī bez vilcināšanās iedarbināt NATO aizsardzības plānus alianses visa Austrumu flanga, tajā skaitā, Baltijas valstu aizsardzībai.

Jau ziņots, ka ceturtdienas rītā Krievija sāka militāru uzbrukumu Ukrainai.

Vladimirs Putins ceturtdien teica runu Krievijas telekanālā "Rossija-24", paziņojot, ka Krievija ir sākusi "militāru operāciju" Ukrainā.

Īsi pēc tam televīzijas kanāls '"Doždj" vēstīja, ka no dažādām Ukrainas pilsētām, tostarp no Kijevas, pienāk ziņas par sprādzieniem. CNN, atsaucoties uz Ukrainas Iekšlietu ministriju, ziņoja, ka sprādzieni Kijevā esot raķešu triecieni.

"Valsts robežai uzbrucis Krievijas karaspēks no Krievijas un Baltkrievijas," teikts Ukrainas robežsardzes paziņojumā. Uzbrukums notiek Luhanskas, Sumu, Harkovas, Čerņihivas un Žitomiras apgabalos, kā arī no okupētās Krimas.

Ukrainas vēstnieks ANO Serhijs Kisļica aicinājis Drošības padomi darīt visu, lai apturētu karu pret viņa valsti.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu