BKUS un Rīgas narkoloģijas centrā aizvien retāk novēro smagu slimības gaitu Covid-19 pacientiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra "Gaiļezers" Toksikoloģijas un sepses klīnika, kurā ārstē ar Covid-19 saslimušos pacientus.
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra "Gaiļezers" Toksikoloģijas un sepses klīnika, kurā ārstē ar Covid-19 saslimušos pacientus. Foto: Edijs Pālens/LETA

Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) un Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrā (RPNC) Covid-19 pacientiem mazāk novēro smagu slimības gaitu, informē slimnīcu pārstāvji.

Patlaban BKUS vidējais pacientu skaits nodaļā ir 20 dienā, taču ik dienu daudzi bērni tiek izrakstīti no slimnīcas, lai turpinātu ārstēšanos mājās, stāsta slimnīcas infektoloģe, virsārste Gunta Laizāne.

Pēc viņas paustā, diennakts laikā BKUS papildinās un apmainās no pieciem līdz septiņiem pacientiem. Bērni atrodas stacionārā īsu laiku, vidēji vienu vai divas, līdz ar to gultu noslodze dinamiski mainās pat vienas dienas laikā.

Pašlaik pacientu, kuriem ir smaga slimības gaita, slimnīcā nav, taču bieži vien Covid-19 ir kā pamatslimība ar omikrona paveidam raksturīgiem simptomiem - kakla sāpēm, temperatūru, vēdersāpēm, šķidru vēdera izeju, vemšanu. Piektdien BKUS ārstējas 14 Covid-19 pacienti.

Vienlaikus saskaņā ar datiem uz nedēļas vidu ar Covid-19 bija saslimuši 129 slimnīcas darbinieki, no tiem 32 ārsti, 31 aprūpes personāls un 66 citu struktūrvienību darbinieki.

BKUS Komunikācijas daļas vadītāja Dace Zaldāte-Rozentāle skaidro, ka šāda darbinieku prombūtne Covid-19 dēļ slimnīcā ir jau ilgāku laiku, tā palielina kopējo noslodzi, taču akūtā ārstniecība tiek nodrošināta pilnā apmērā.

"Atsevišķos gadījumos neparedzēti tiek pārcelti plānveida pakalpojumi kā pacientu, tā darbinieku saslimšanas dēļ, taču operatīvi tiek meklēts veids iespējami drīz nodrošināt plānoto konsultāciju vai procedūru," informē Zaldāte-Rozentāle.

Vienlaikus viņa norāda, ka bieži vien speciālisti saskaras ar vecāku bažām, kā rīkoties saslimšanas gadījumā - vai vispirms vērsties pie ģimenes ārsta vai apmeklēt slimnīcu. Viņa atgādina, ka bērniem slimības gaita ir salīdzinoši viegla, līdz ar to lielākā daļa bērnu ar Covid-19 omikrona paveidu var ārstēties mājās, un aicina vecākus konsultēties ar savu ģimenes ārstu vai pediatru par attālinātām konsultācijām.

Savukārt RPNC patlaban ir 68 Covid-19 pozitīvi pacienti, no tiem trim pacientam tas ir kā pamatdiagnoze un viņi atrodas vidēji smagā stāvoklī. Pārējiem Covid-19 ir atzīta kā blakus diagnoze, par pamatdiagnozi nosakot psihiatrisko vai narkoloģisko, skaidroja slimnīcas Psihiatriskās palīdzības dienesta stacionāra virsārste Beāte Šternberga.

"Katru dienu ir jādomā kā viņus salikt, jo tagad to ir vairāk nekā paredzētās gultas. Tas prasa papildu darbu un menedžēšanu. Tiek samainītas, atbrīvotas gultas, pārlikti pacienti, lai Covid-19 pacienti būtu atsevišķi no tiem, kas nav inficēti," par situāciju slimnīcā stāsta Šternberga.

Viņa norāda, ka, salīdzinot ar pagājušā gada nogali, ir izlīdzinājusies proporcija starp saslimušajiem vecāka un jaunāka gadagājuma cilvēkiem. Starp saslimušajiem vairāk ir vakcinēto, taču arī viņiem vairs nav novērota tik smaga slimības gaita, norādīja Šternberga.

Kopumā RPNC ar Covid-19 slimo 76 darbinieki, taču Šternberga norādīja, ka darbu nodrošināt var, un nekādi pakalpojumi nav atcelti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu