Ukraiņu robežsargi, kuri Čūsku salā atteicās padoties, un viņu slavenie pēdējie vārdi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Čūskas sala, Ukraina, 2022
Čūskas sala, Ukraina, 2022 Foto: Ekrānuzņēmums

"Krievijas karakuģi, ej d***t!" - tāda bija Ukrainas robežsargu atbilde uz Krievijas karakuģa prasību padoties. Drīz viņi visi bija miruši.

Ierakstā, kas strauji izplatījies sociālajos tīklos, dzirdama Krievijas raķešu kreisera "Moskva" prasība: "Es esmu Krievijas karakuģis. Piedāvāju nolikt ieročus un padoties, lai izvairītos no asinsizliešanas un nevajadzīgiem upuriem. Citādi jūs tiksiet bombardēti."

"Krievijas karakuģi, ej d***t!" skan atbilde.

Šie notikumi risinājās Čūsku salā Ukrainas dienvidos. Ukrainas iekšlietu ministra vietnieks Antons Geraščenko paziņoja, ka uz salas atradās 13 robežsargi, kuri visi ir nogalināti.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņojis, ka viņiem visiem tiks piešķirts Ukrainas varoņa nosaukums.

Taču Krievija izplata krasi atšķirīgu versiju par notikušo. Krievijas Aizsardzības ministrijas pārstāvis ģenerālmajors Igors Konašeknkovs piektdien paziņoja, ka Čūsku salas rajonā 82 Ukrainas karavīri esot labprātīgi nolikuši ieročus un padevušies Krievijai - viņi esot parakstījušies, ka atsakās no tālākas dalības karadarbībā, un "tuvākajā laikā atgriezīsies pie ģimenēm".

Kā norāda medijs "The Insider", Krievijas versija ir melīga. Nav skaidrs, kas ir "Čūsku salas rajons", jo sala atrodas Melnajā jūrā 30 kilometru attālumā no sauszemes - tuvāk Rumānijas krastiem nekā Odesas apgabalam, kura daļa tā ir pēc administratīvā iedalījuma. 

Nav arī zināms, kā Krievija būtu varējusi uz salas atrast 82 cilvēkus. 2021.gadā izdevums "Odesas dzīve" rakstīja, ka uz salas dzīvojot apmēram 30 cilvēki - bez robežsargiem tur atrodas arī pētniecības stacijas, meteoroloģiskās stacijas un bākas personāls. Pastāvīgo iedzīvotāju uz salas nav. Nav zināms, vai uzbrukuma brīdī uz salas atradās civiliedzīvotāji.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu