Latvijas prezidents strādā pie iesniegumiem starptautiskajām tiesām par Krievijas karu (11)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Valsts prezidents Egils Levits kopā ar Ārlietu ministriju, reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā, svētdien strādājuši pie vairākiem iesniegumiem starptautiskajām tiesām, Latvijas Televīzijas raidījumā "Kas notiek Latvijā" sacīja prezidents.

Viens no tiem ir iesniegums Starptautiskajai krimināltiesai Hāgā, lūdzot šīs tiesas prokuroru sākt izmeklēšanu par Krievijas iebrukumu.

Tāpat strādāts pie iesnieguma ANO Starptautiskajai tiesai, kā arī pie iesnieguma Eiropas Cilvēktiesību tiesai, lūdzot prasīt atbildību ne tikai no Krievijas prezidenta Vladimira Putina, bet arī no katra Krievijas iebrukušās armijas virsnieka un karavīra, teica Levits.

Tāpat Levits piebilda, ka Latvijas pozīcija ir skaidra - Krievijai nav vietas ANO, jo Krievijas rīcība ir ANO hartas pārkāpums.

Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols (NA) piebilda, ka Krievija nav obligāti jāizslēdz no ANO Drošības padomes, taču tai jāatņem veto tiesības.

Savukārt Eiropas Savienības Tiesas tiesnese Ineta Ziemele raidījumā pauda, ka jautājums par Krievijas izolāciju arī tiesiskajā plānā ir tikpat aktuāls kā ekonomiskā izolācija.

"Ir pilnīgi skaidrs, ka Krievija ar agresiju pret Ukrainu ir pārkāpusi ANO statūtus. Jāskatās, kā starptautiskā sabiedrība reaģēja uz Krimas aneksiju un Minskas vienošanās pārkāpšanu. Bijis ilgāks periods, kad miera labad pasaule šos pārkāpumus ir piecietusi," teica Ziemele.

Arī Latvijas vēstnieks un pastāvīgais pārstāvis ANO Andrejs Pildegovičs pauda uzskatu, ka Krievijas pārstāvji ir jāizolē visos starptautiskos forumos, lai viņi netiek ievēloti vadošos amatos. Vienlaikus Pildegovičs pauda šaubas, ka Krievija tiks pilnībā izslēgta no ANO.

Ukraina svētdien jau oficiāli iesniegusi prasību pret Krieviju ANO Starptautiskajā tiesā Hāgā, paziņojis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

LETA jau rakstīja, ka Krievija ceturtdienas rītā sāka uzbrukumu Ukrainai. Lai gan ir nodarīti postījumi, ir bojāgājušie un Krievijas karaspēks ir pietuvojies Kijevai, būtiskas uzvaras tas nav guvis.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu