Atklāta lielākā baktērija pasaulē, kuru iespējams redzēt ar neapbruņotu aci (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: bioRxiv

Zinātnieki atklājuši neticami lielu vienšūnas organismu, kuru iespējams redzēt ar neapbruņotu aci. Pārsteidzoši lielais radījums dzīvo mangrovēs Karību jūras reģionā.

Kā vēstīts izdevumā “Science”, šis vienšūnas organisms, kas atgādina diegu, var sasniegt pat divu centimetru garumu. Atšķirībā no citām baktērijām šīs baktērijas ģenētiskais materiāls glabājas īpašā membrānas maisiņā, kas uz pārējo baktēriju fona šo radījumu padara ļoti īpašu. Baktērija arī atšķiras no prokariotiem – organismu kopuma ar ļoti mazu un vienkāršu šūnas struktūru.

Atšķirībā no prokariotiem eikariotiem, piemēram, dzīvniekiem, augiem un sēnēm ir sarežģītākas šūnas, kas sastāv no plazmas un ar membrānu norobežota kodola. Jaunatklātais milzīgais mikrobs pārkāpj robežu starp prokariotiem un eikariotiem, jo tā DNS atrodas membrānas maisiņā, turklāt tam ir arī liels membrānas maisiņš, kur glabājas ūdens, kas sastāda vairāk nekā 70% šūnas kopējās masas.

Šis ar ūdeni pildītais maisiņš spiež visu šūnas saturu pret tās ārējo malu, kas, visticamāk, ļauj dzīvībai svarīgām molekulām vieglāk iekļūt šūnā, savukārt toksīniem – ātrāk izkļūt no tās.

Zinātnieki rosinājuši jaunatklāto baktēriju nodēvēt par “T. Magnifica”, vēstīts zinātnieku vēl nerecenzētā pētījumā, kas publicēts vietnē “Biorxiv”.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu