Saeimas komisija atbalsta mazāku maksu par bioloģisko atkritumu šķirošanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere / LETA

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti otrdien izskatīšanai parlamentam otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Atkritumu apsaimniekošanas likumā, kas paredz, ka maksu par dalīti savākto bioloģisko atkritumu apsaimniekošanu pašvaldība nosaka 80% apmērā no maksas par sadzīves atkritumu, tajā skaitā, nešķiroto atkritumu apsaimniekošanu.

Šos likuma grozījumus iesnieguši Saeimas deputāts, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) parlamentārais sekretārs Gatis Zamurs, deputāti Kārlis Šadurskis, Janīna Kursīte, Viesturs Liepkalns un Ralfs Nemiro.

Kā skaidrots likumprojekta anotācijā, jānosaka, ka maksa par bioloģisko atkritumu dalīto savākšanu ir zemāka par nešķiroto atkritumu apsaimniekošanu, lai veicinātu atkritumu radītāju aktīvu iesaisti bioloģisko atkritumu dalītā vākšanā un pārstrādē.

Tāpēc minētie 80% tiktu rēķināti no pašvaldības noteiktās maksas par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, kurā tiek ietvertas visas izmaksas par nešķiroto un dalīti savākto atkritumu savākšanu, pārvadāšanu, pārkraušanu, šķirošanu un citām normatīvajos aktos noteiktajām darbībām, ko veic pirms atkritumu reģenerācijas un kas samazina apglabājamo atkritumu apjomu, par uzglabāšanu, un šo darbību veikšanai nepieciešamo infrastruktūras objektu izveidošanu un uzturēšanu.

Līdz 2022.gada 30.decembrim pašvaldībām un to izvēlētajiem sadzīves atkritumu apsaimniekotājiem būtu jāveic grozījumi līgumos par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu attiecībā uz nešķiroto sadzīves atkritumu un bioloģisko atkritumu maksas apmēru, paredzēts likumprojektā.

Iedzīvotājiem ir jārada finansiāli motivējošs stimuls iesaistīties atkritumu dalītajā vākšanā, tāpēc maksai par bioloģisko atkritumu apsaimniekošanu ir jābūt ievērojami zemākai par nešķiroto atkritumu apsaimniekošanu, skaidro politiķi.

Kā ziņots, VARAM valsts sekretāra vietniece Rudīte Vesere iepriekš Saeimas atbildīgajā komisijā skaidroja, ka ir izveidojusies situācija, ka Rīgā un Pierīgā iedzīvotājiem izdevīgāk ir bioloģiskos atkritumus nešķirot, jo tas sanāk lētāk nekā šķirot.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu