Ārsti nejauši novēro, kā mirstošam pacientam gar acīm paskrien visa dzīve

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Smadzenes
Smadzenes Foto: Unsplash

Negaidīta notikuma dēļ jaunā pētījumā atklāts, kas īsti varētu norisināties cilvēka smadzenēs tā dzīves pēdējos mirkļos.

Kāds gados vecāks epilepsijas pacients negaidīti nomira brīdī, kad viņam tika veikta smadzeņu skenēšana. Smadzeņu uzņēmumos atklājās, ka īsi pirms nāves pieauga aktivitāte smadzeņu daļā, kas saistīta ar atmiņu, meditāciju un sapņošanu.

Pētījums, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Frontiers in Aging Neuroscience”, ir pirmais tāda veida pētījums, kas parāda, ka pirms cilvēka nāves dzīvē piedzīvotie mirkļi patiešām paskrien gar acīm.

Pētījumā tika izmantoti 87 gadus veca epilepsijas slimnieka smadzeņu uzņēmumi, kas tika iegūti procedūras laikā, kurā pētnieku komanda centās noskaidrot, kas īsti notiek pacienta smadzenēs epilepsijas lēkmes laikā.

Procedūras laikā pacients piedzīvoja sirdstrieku un nomira. Ņemot vērā, ka pacients iepriekš bija lūdzis, lai viņu neatdzīvina gadījumā, ja viņš piedzīvo sirdslēkmi, ārstiem bija iespēja ieskatīties pacienta smadzeņu aktivitātē tā dzīves beigās, vēstīts izdevumā “Gizmodo”.

“Tieši tāpēc to iespējams izdarīt tik reti; jo to nevar ieplānot. Neviens vesels cilvēks neies veikt elektroencefalogrammu tieši pirms savas nāves, savukārt mēs nevaram zināt, kad tieši kāds slims pacients nomirs,” izdevumam “Insider” teica pētījuma galvenais autors Adžmals Zemmars.

Aptuveni 30 sekundes pirms un pēc pacienta sirds pārstāja pukstēt, parādījās paaugstināta aktivitāte tajā smadzeņu daļā, kas saistītas ar atmiņu, meditāciju jeb dziļām pārdomām un sapņošanu. Tika ierakstīti dažādu veidu smadzeņu viļņi, no kuriem visvairāk zinātniekus pārsteidza gamma viļņi. Tie liecināja, ka pacients pirms nāves pieredzēja savas dzīves atmiņas.

Pacienta smadzeņu aktivitāte arī nebeidzās uzreiz pēc tā nāves, kaut sirds pārstāja smadzenes apgādāt ar asinīm.

Ņemot vērā, ka šis fenomens ir novērots pagaidām tikai vienu reizi, pētniekiem nav zināms, vai tāda veida smadzeņu aktivitāte nāves brīdī parādās visiem cilvēkiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu