NA atsauc priekšlikumu, kas būtu paredzējis daļai Krievijas pilsoņu anulēt uzturēšanās atļaujas Latvijā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Makare/LETA

Nacionālā apvienība (NA) atsaukusi iesniegtos grozījumus Imigrācijas likumā, kuros bija rosināts pēc trīs mēnešiem daļai Krievijas pilsoņu, kuri neatbildīs izņēmuma nosacījumiem, anulēt visa veida uzturēšanās atļaujas Latvijā.

Viens no iesniedzējiem, NA deputāts Jānis Dombrava šodien Saeimas sēdē pavēstīja, ka atsauc savu parakstu šiem grozījumiem un aicina visām partijām vienoties par jaunu, kopīgu grozījumu redakciju, kuras mērķis būtu valsts drošības interešu ievērošana.

Iepriekš publiski tika pieļauts, ka balsojuma gadījumā piedāvātās izmaiņas nesaņems Saeimas atbalstu. Tāpat sociālajos tīklos daļa cilvēku pauda asu kritiku pret šādu priekšlikumu, norādot, ka tas skars arī cilvēkus, kuri ir pret Krievijas prezidenta Vladimira Putina īstenoto politiku.

Kā ziņots, tagad jau atsauktie grozījumi būtu arī noteikuši, ka uzturēšanās atļauju izsniegšana Krievijas pilsoņiem tiek apturēta uz nenoteiktu laiku.

Attiecībā uz uzturēšanās atļauju anulēšanu likumprojektā bija paredzēts noteikt izņēmuma gadījumi, ka atļaujas netiek anulētas, ja tās ir izsniegtas izglītības iegūšanai Latvijas akreditētā izglītības iestādē, augstskolā vai koledžā pilna laika studijām, kā arī saistībā ar audzēkņu vai studentu apmaiņu.

Šajos gadījumos audzēknim/studentam būtu atļauts pabeigt mācību kursu, kā arī audzēkņu vai studentu apmaiņas gadījumā - apmaiņas programmu, teikts likumprojektā. Uzturēšanās atļauja tiktu anulēta trīs mēnešus pēc mācību kursa vai apmaiņas programmas beigām.

Izņēmuma gadījumi būtu bijuši arī, ja persona ir komercreģistrā reģistrēta likumā noteikto konkrēta veida uzņēmumu amatpersona, kurai termiņuzturēšanas atļauja izsniegta uz pilnvaru termiņu, kas nav ilgāks kā uz pieciem gadiem.

Tāpat izņēmuma gadījumi būtu bijuši, ja darba devējs Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (PMLP) sniegs argumentētu pamatojumu, kādēļ attiecīgais darbinieks ir būtiski nepieciešams uzņēmuma darbības nodrošināšanai, ja būtu izsniegta uzturēšanās atļauja ārstēšanai stacionārā iestādē un citos gadījumos, kas būtu saistīti ar nepārvaramu varu, būtiskiem personiskiem iemesliem, Latvijas valsts interesēm vai humāniem apsvērumiem.

Saistībā ar izņēmuma gadījumiem iesniegums par uzturēšanās atļaujas atstāšanu spēkā būs jāiesniedz PMLP, kas arī pieņems lēmumu par uzturēšanās atļaujas anulēšanu vai atstāšanu spēkā, vispusīgi izvērtējot katru konkrēto situāciju.

NA tagad atsauktā likumprojekta anotācijā uzsvērts, ka Krievijas uzbrukumā, kas tiek veikts arī no Baltkrievijas puses, ir karš, kurā tiek nogalināti civiliedzīvotāji un tiek iznīcinātas gan civilā, gan Ukrainas militārā infrastruktūra.

Latvijā atrodas samērā daudz Krievijas pilsoņu uz saņemto vīzu vai uzturēšanās atļauju pamata, un pastāvot iespējamībai par kādu no Krievijas valstspiederīgo aktīvu Krievijas darbību atbalstu, tādējādi iespējami radot apdraudējuma riskus Latvijas nacionālajai drošībai, atzīmēja deputāti.

Tāpēc politiķi iepriekš aicināja veikt šos grozījumus Imigrācijas likumā, uz nenoteiktu laiku anulējot visa veida izsniegtās uzturēšanās atļaujas, kā arī apturēt jaunu uzturēšanās atļauju izsniegšanu Krievijas pilsoņiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu