Beidzot atrasts Šekltona zudušais kuģis "Endurance"

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ernesta Šekltona kuģa "Endurance" vraks
Ernesta Šekltona kuģa "Endurance" vraks Foto: AFP / Scanpix

107 gadus pēc tā nogrimšanas pētniekiem Vedela jūrā beidzot izdevies atrast Antarktikas pētnieka Ernesta Šekltona kuģa vraku.

Šekltona kuģis “Endurance” (Izturība) iesala Antarktikas ledū un 1915. gadā nogrima, liekot Šekltonam un viņa komandai meklēt veidu, kā no nomaļā reģiona nokļūt mājās bez kuģa.

Pētnieku uzņemtajās fotogrāfijās un video redzams, ka kuģis ir ļoti labi saglabājies par spīti tam, ka vairāk nekā gadsimtu tas gulējis 3 kilometru lielā dziļumā. Kuģa korpuss vēl salīdzinoši labi turas kopā, kā arī tā priekšgalā vēl skaidri redzams kuģa nosaukums.

Ernesta Šekltona kuģa "Endurance" vraks un pētnieku komanda, kas to atrada
Ernesta Šekltona kuģa "Endurance" vraks un pētnieku komanda, kas to atrada Foto: AFP / Scanpix

“Nepārspīlējot šis ir labākais koka kuģa vraks, kādu es pagaidām esmu redzējis. Tas ir stāvus, stingri iegūlies jūras gultnē un izcili labi saglabājies,” raidsabiedrībai “BBC” teica jūras arheologs Mensuns Bounds.

Misijas vadītājs Džons Šīrss brīdi, kad kameras nolaidās pie kuģa, aprakstīja kā ārkārtīgi pārsteidzošu.

“Šī vraka atklāšana ir neticams sasniegums,” piebilda Sīrss.

Kuģis "Endurance" grimst.
Kuģis "Endurance" grimst. Foto: Wikimedia Commons

Šekltona mēģinājums šķērsot Dienvidpolu, iespējams, ir viens no leģendārākajiem stāstiem no polārās pētniecības “varoņlaika”. “Endurance” kuģis vairākas nedēļas virzījās no Dienviddžordžijas salas dienvidu virzienā, līdz iestrēga ledū un nogrima. Pētnieki ceļā pavadīja vairāk nekā gadu, sākot uz kuģa un beidzot ar vairākiem mēnešiem uz ledus seguma. Bada mocītiem, viņiem nācās pat nošaut un apēst suņus, lai varētu izdzīvot. Ēdienkartē bija arī pingvīni un roņi.

Šekltons (otrais no kreisās) ar komandas biedriem.
Šekltons (otrais no kreisās) ar komandas biedriem. Foto: Wikimedia Commons

Beigu beigās viņiem izdevās nokļūt uz neapdzīvotās Elefantas salas, no kurienes Šekltons ar piecu vīru komandu atgriezās Dienviddžordžijas salā. Īsi pēc izglābšanās Šekltons atgriezās Elefantas salā, izglābjot visus 28 ekspedīcijas komandas vīrus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu