Miris vīrietis ar cūkas sirdi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Deivids Benets ar dēlu
Deivids Benets ar dēlu Foto: AP/Scanpix

Miris pirmais cilvēks pasaulē, kuram šā gada sākumā tika pārstādīta ģenētiski modificēta cūkas sirds.

Deivids Benets, kuram bija neārstējama sirds slimība, pēc operācijas, kurā viņam tika pārstādīta cūkas sirds, nodzīvoja vien divus mēnešus. Pirms dažām dienām viņa veselības stāvoklis strauji pasliktinājās, un 8. martā 57 gadus vecais vīrietis nomira, vēsta “BBC”.

Pacients apzinājās ar sirds pārstādīšanu saistītos riskus, pirms procedūras atzīstot, ka tas ir “šāviens tumsā”. Mērilendas Universitātes Medicīnas skolas ārsti pacientam, kura dzīvība sešas nedēļas pirms operācijas tika uzturēta mākslīgi, arī darīja zināmu, ka cita cilvēka sirdi viņam pārstādīt nav iespējams.

Sirds pārstādīšanas operācija Benetam tika veikta šā gada 7. janvārī. Ārsti saka, ka laiku pēc operācijas viņš pavadīja kopā ar savu ģimeni, sekoja līdzi Superkausam un runāja par to, cik ļoti vēlas atgriezties mājās pie sava suņa Lakija. Diemžēl drīz vien viņa stāvoklis pasliktinājās.

Foto: EPA/Scanpix

“Viņš pierādīja, ka ir drosmīgs un cēls pacients, kurš cīnījās līdz pašam galam,” teica ķirurgs, kurš veica pārstādīšanas operāciju Bārtlijs Grifits.

Beneta dēls Deivids gan atzina, ka cerējis, ka sirds pārstādīšana būs cerību sākums, nevis beigas.

Grifits iepriekš teica, ka šī operācija pasauli nogādās soli tuvāk ziedotu orgānu hroniskā trūkuma problēmas risinājumam. Pašlaik ASV vien ik gadu, gaidot pārstādīšanu, mirst 17 cilvēki.

Cūkai, kuras sirdi pārstādīja Benetam, bija veikta gēnu modifikācija. Tās gaitā notika atbrīvošanās no trim gēniem, kuri izraisītu cūkas orgānu atgrūšanu cilvēka organismā, un no gēna, kas izraisītu cūkas sirds audu pārmērīgu augšanu. Genomam tika pievienoti seši cilvēka gēni, kas nepieciešami, lai cilvēka organisms pieņemtu pārstādāmo orgānu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu