Uzzini, kāpēc nevajadzētu gulēt bez spilvena!

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: shutterstock.com

Nenoliegsim, ka stress ir pastāvīga mūsdienu dzīves sastāvdaļa, tāpēc labi izgulēties ir teju zelta vērtē. Veselīgs miegs ir viens no lielākajiem ieguldījumiem tavā mentālajā un fiziskajā veselībā, tāpēc būtiski zināt, kā sev to nodrošināt. Viena no labākajām dāvanām miegam, protams, ir ērta guļvieta, kur bez karaļa – piemērota matrača – jābūt arī princim – tev piemērotam spilvenam. Ar spilvenu ir kā ar apaviem: ja tie nebūs ērti, tu nespēsi visu dienu nostaigāt, tāpat, ja spilvens nebūs kvalitatīvs un, galvenais, nebūs piemērots tieši tev – tavs miegs būs saraustīts un veselību neuzturēs.

Protams, spilvena izvēle ir gaumes un pašsajūtas jautājums – vieni dod priekšroku ļoti mīkstam dūnu mākonim, kamēr cits labāk izguļas uz plakana un cieta pagalvja. Kādam svarīgs ir ekoloģiskums, kamēr cits var visu nakti nespēt aizmigt no griķu pildījuma čaukstiem.

Tomēr fizioterapeiti ir vienisprātis, ka būtiskākais ir fakts, lai spilvens labi ieguļ zem galvas spranda zonā. Otrs būtiskais  – cilvēkam guļus pozā mugurkaulam un kaklam ir jāatrodas uz vienas taisnes.

Gulēšanas poza – atbilstošākais spilvens

Mēs esam dažādi, un dažādas ir mums iemīļotas gulēšanas pozas, kas arī nosaka, kurš spilvens ir tev piemērots.

Uz muguras guļošajiem

Lai saglabātu veselīgu stāju, uz muguras guļošajiem ir vajadzīgs vidēja augstuma un vidējas stingrības spilvens. Vidējais augstums palīdzēs mazināt spiedienu kaklā un plecos, nodrošinot jauku mīkstumu starp galvu un matraci. Ja spilvens ir pārāk augsts, galva tiks pacelta par daudz uz augšu, bet, ja spilvens nav pietiekami augsts, sanāk gulēt uz matrača, kas nav ērti. Ar vidējas stingrības spilvenu galva būs pietiekami atbalstīta, lai tā būtu vienā līmenī ar mugurkaulu, un nodrošinās, ka spilvens nakts laikā nesaplaks. Ja jūsu spilvens ir pārāk mīksts, tas, visticamāk, zaudēs formu zem galvas svara. Vajadzīgs pildījums, kas labi uztver galvas spiedienu, lai tā justos ērti.

Foto: Dormeo

Uz sāniem guļošajiem

Lai saglabātu neitrālu mugurkaulu un veselīgu stāju, uz sāniem guļošajiem ir nepieciešams augsts spilvens ar stingrāku atbalstu. Vissvarīgākais ir tas, ka spilvens ar augstāku profilu atbalstīs galvu tā, lai tas būtu vienā līmenī ar mugurkaulu. Turklāt spilvens mazinās spiedienu plecos un tie neturēs ķermeņa svaru. Ja kādreiz jūti, ka plecs dziļi iespiežas matracī, iespējams, ka spilvens nav pietiekami augsts. Spilveni ar vidēji stingru vai stingru atbalsta līmeni visu nakti noturēs galvu un kaklu vienā līnijā ar mugurkaulu. Ja spilvens ir pārāk mīksts, galva pakāpeniski nolaidīsies uz leju. Pie stingrākiem spilveniem jāpierod, tāpēc iesaka meklēt pūkainus materiālus, piemēram, dūnas vai dūnu alternatīvas.

Foto: Dormeo

Spilvenu dažādie pildījumi

Spilveni mūsdienās tiek pildīti ar visdažādākajiem pildījumiem, kas arī ir svarīgs faktors, kad jāizvēlas sev tīkamākais. Iepazīsties ar tiem!

Poliestera pildījums jeb antialerģiskais spilvens -  spilveni iecienīti antialerģisko īpašību dēļ, ir elpojoši, turklāt vairumu no šī materiāla spilveniem iespējams mazgāt veļas mašīnā, tādējādi saglabājot tos svaigus, bez specifiskām smaržām. Spilvena mīnuss - salīdzinoši īsāks kalpošanas laiks.

Lateksa jeb dabiskā kaučuka pildījums – spilveni ir īpaši mīksti un elastīgi, tie labi pielāgojas galvas formai un nesaplok.

Dūnu un spalvu pildījums - visbiežāk tiek gatavoti no zosu dūnām, jo no tām sanāk mīksti, gaisīgi un apjomīgi pagalvji. Dūnu pildījuma spilvena pozitīvās īpašības – tas labi saglabā formu un nodrošina gaisa cirkulēšanu, tāpēc vasarā uz spilvena nekarst galva, bet ziemā tas saglabā siltumu. Tomēr jārēķinās, ka šajos spilvenos bieži mēdz iedzīvoties alerģiskas reakcijas izraisošās putekļu ērcītes.

Aitas vai kamieļu vilnas pildījums – lieliskas termoregulācijas īpašības, aukstumā sniegs siltumu, bet karstumā neļaus sasvīst galvai. Spalvas faktūra arī veic maigu mikromasāžu, kas uzlabo asinsriti. Bet bieži iemājo mikroorganismi, kā arī tīrīšana ir apgrūtinošāka.

Griķu sēnalu pildījums – spilvens lieliski pieguļ cilvēka galvas formai, kas nodrošina pareizu galvas un kakla stāvokli. Brīva gaisa cirkulācija neļauj sasvīst galvai, bet spilvens ir “skaļš” un sēnalas pēc vairākiem mēnešiem ir jāpārber.

Dormeo miega eksperti atzīmē, ka atbilstošs spilvens un izvēlētā gulēšanas poza var uzlabot miega kvalitāti veselības problēmu gadījumā.

Lūk, daži ieteikumi:

  • Ja slimojat ar gastrītu, ieteicams, lai guļot ķermeņa augšdaļa atrastos nedaudz augstāk. Turklāt ieteicams gulēt uz kreisā sāna.
  • Muguras sāpju gadījumā: ja patīk gulēt uz muguras, zem ceļgaliem ieteicams palikt spilvenu. Savukārt, ja patīk gulēt uz vēdera, spilvenu ieteicams palikt zem vēdera. Ja guļat uz sāniem, spilvenu ieteicams ielikt starp kājām un saliekt ceļgalus.
  • Ja sāp plecs, ieteicams gulēt uz otra sāna vai izvēlēties ērtāko gulēšanas pozu. Ja patīk gulēt uz muguras, zem sāpošā pleca var palikt nelielu spilvenu.
  • Ja vēlaties izvairīties no galvassāpēm, ieteicams gulēt uz muguras vai sāniem, izvēloties piemērotus spilvenus, kas guļot galvu notur vairāk vai mazāk statiskā pozīcijā.

Spilvena kopšana un mazgāšana

Arī šis ir faktors, pēc kura katrs var piemeklēt sev atbilstošu spilvenu.  No mazgāšanas līdzekļiem noteikti jāizvēlas tie, kas nesatur naftas produktus un veselībai kaitīgas vielas, nav toksiski un neizraisa alerģiju. Veikalos tādi sastopami ar uzlīmi “Latvijas Astmas un alerģijas biedrība iesaka”. Sintētiskā materiāla spilvenu kopšana gan ir atšķirīga – vienus drīkst mazgāt veļas mašīnā, citiem jāiztiek ar pārvalka izmazgāšanu, putekļu izsūkšanu un izpurināšanu. Vilnas spilvenos ir dzīvās vilnas sastāvā esošais lanolīns, kas aizsargā no netīrumiem, tāpēc no vilnas izgatavotiem spilveniem piemīt pašattīrošas īpašības. Tomēr, lai spilvenos neiemājotu nevēlami mikroorganismi, to pārvalkus ik pēc dažiem mēnešiem vajadzētu saudzīgi izmazgāt ar vilnai piemērotiem mazgāšanas līdzekļiem un kārtīgi izžāvēt. Griķu sēnalu spilvens pēc 8 mēnešu ilgas lietošanas saplok, tad to nepieciešams papildināt ar jaunām sēnalām. Griķu sēnalas nedrīkst slapināt, tīrīšanas nolūkos sēnalas izvēdina, ieberot tās plānā drānā vai marlē, savukārt spilvendrānu izmazgā.

Kā zināt, ka pienācis laiks mainīt spilvenu? Lūk, daži padomi no Dormeo miega ekspertiem, kam pievērst uzmanību attiecībā uz esošo spilvenu:

  • Spilvens zaudējis savu formu, ir saplacināts vai kunkuļains
  • Spilvens nav ērts gulēšanai
  • Regulāri tiek novērotas kakla vai galvas sāpes
  • Uz spilvena regulāri tiek gulēts jau vairāk nekā 2 gadus
  • Gulēšana izraisa alerģijas simptomus – tādus kā krekšķošs kakls, iesnas, asarainas acis, apsārtums uz ādas, elpošanas grūtības vai citas alerģijas pazīmes
  • Spilvenam ir traipi, nepatīkama smaka

Noderīgi par spilvenu!

Zelta formula: kakls un mugurkauls atrodas uz vienas taisnes.

Forma vēlama taisnstūra, jo to grūtāk miegā pazaudēt.

Uz sāniem gulētājiem labāk izvēlēties augstāku spilvenu nekā tiem, kas biežāk guļ uz muguras vai vēdera.

Putekļu ērcītes labprāt uzturas +20…+30 grādu temperatūrā, 75–80% gaisa mitrumā. Tās iznīkst, ja šis rādītājs ir mazāks par 40–50%.

Spalvu un dūnu spilveni var kalpot līdz 5-10 gadiem. Poliestera spilveni jānomaina pēc 2 gadiem.

Noteikti mazgājiet spilvenu pārvalkus ne retāk kā reizi trīs nedēļās. Notīriet arī pašu spilvenu vismaz reizi trijos mēnešos.

Foto: shutterstock.com

Ar vai bez spilvena? Ar!

Daži no cilvēkiem vispār iztiek bez spilvena – vai tas ir veselīgi? Fizioterapeiti tomēr iesaka to nedarīt, īsi atbildot – nē! Gulēšana bez spilvena negatīvi ietekmē miega kvalitāti un neļauj pietiekami kvalitatīvi izgulēties, kā rezultātā no rīta tu, visticamāk, jūties noguris un dienas laikā nevari produktīvi strādāt. Kā izrādās, guļot uz līdzenas matrača virsmas, smadzenēs tiek traucēta asinsrite, kā rezultātā tās nesaņem pietiekami daudz skābekļa. Tāpat spilvena trūkums var izraisīt mugurkaula kakla daļas osteohondrozes attīstību. Guļot uz līdzenas virsmas, slodze uz kakla skriemeļiem tiek sadalīta nevienmērīgi, kā rezultātā var rasties sāpes un stīvums sprandā. Bez spilvena mēs instinktīvi noliekam rokas zem galvas, kas apgrūtina asinsriti un ilgtermiņā var veicināt pat mugurkaula nedabisku izliekumu.

Raksts tapis sadarbībā ar Dormeo.

 

 

 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu