Stoltenbergs: lidojumu lieguma zona virs Ukrainas, visticamāk, novedīs pie kara starp NATO un Krieviju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

NATO nedrīkst pieļaut, ka Krievijas iebrukums Ukrainā kļūst par visaptverošu karu starp aliansi un Maskavu, piektdien paziņojis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, kārtējo reizi noraidot iespēju virs Ukrainas noteikt lidojumu aizliegumu zonu.

"Mēs esam atbildīgi par to, lai novērstu šī konflikta eskalāciju ārpus Ukrainas robežām un tā pāraugšanu visaptverošā karā starp Krieviju un NATO," Stoltenbergs sacījis ziņu aģentūrai AFP Turcijas pilsētā Antaljā, kur apmeklē diplomātijas forumu.

Viņš brīdinājis, ka lidojumu aizlieguma zona virs Ukrainas, "visticamāk, novedīs pie kara starp NATO un Krieviju, izraisot "daudz vairāk ciešanu, daudz vairāk nāvju un iznīcības".

Stoltenbergs norādījis, ka lidojumu aizlieguma zonas ieviešanai virs Ukrainas NATO būtu jāiznīcina Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmas ne tikai Ukrainā, bet arī Baltkrievijā un Krievijā.

"Tas nozīmētu, ka mums jābūt gataviem notriekt Krievijas lidmašīnas, jo lidojumu aizlieguma zonu vienkārši neizsludina, tā ir arī jāievieš," paskaidrojis NATO ģenerālsekretārs.

Viņš piebildis, ka NATO dalībvalstis pēdējo gadu laikā ir apmācījušas desmitiem tūkstošus Ukrainas karavīru, kā arī piegādājušas militāro aprīkojumu, kam bijusi "ārkārtīgu liela nozīme" Ukrainas cīņā pret krievu iebrucējiem.

Vienlaikus Stoltenbergs uzsvēris, ka šobrīd vissvarīgākais ir panākt, lai Krievijas prezidents Vladimirs Putins izbeigtu šo bezjēdzīgo karu.

Viņš arī atzinīgi novērtējis Turcijas centienus veicināt dialogu, ceturtdien Antaljā sarīkojot Krievijas un Ukrainas ārlietu ministru tikšanos, kurā būtisks rezultāts gan netika sasniegts.

"Ir svarīgi, lai sabiedrotie mēģinātu turpināt atbalstīt, veicināt politisku risinājumu," uzsvēris Stoltenbergs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu