Ziedot.lv visu saziedoto naudu izmanto ziedojuma mērķim

, Re:Check
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Re:baltica

Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Facebook popularitāti guvis video, kurā kāda sieviete apgalvo – 25% no Ukrainas cilvēkiem saziedotās summas Ziedot.lv paņemot sev. Tā nav taisnība. Gan projektā “Ukrainas cilvēkiem”, gan citos labdarības organizācijas projektos saziedotais pilnā apmērā tiek izlietots paredzētajam mērķim. Fonda administratīvās izmaksas tiek segtas no tam speciāli paredzētiem ziedojumiem.

Sieviete video kritiski spriež par Latvijas iedzīvotāju ziedojumiem Ukrainas cilvēkiem un stāsta, ka neesot zināms, kādiem mērķiem ziedojumi tiek izlietoti, “kamēr mums neatskaitīsies”. Tad viņa saka:

“Nu, 25%, protams, no saziedotās naudas… tiek atstāti tai vietai … Ja šobrīd vāc 5 miljonus, tas nozīmē, ka pusotrs miljons nonāk “Ziedot.lv”.”

Tā nav taisnība – labdarības fonds Ziedot.lv neietur nekādu komisijas maksu un visi ziedojumi 100% apmērā nonāk mērķim. Projekts “Ukrainas cilvēkiem” nav izņēmums, Re:Check rakstiski apliecināja Ziedot.lv Komunikācijas vadītāja Ilze Ošāne. Savukārt organizācijas administratīvos izdevumus, to skaitā algas, gramatvedību, internetu u.c. izmaksas sedz partneri, kas tieši šim mērķim ziedo vai nu naudu, vai, piemēram, juridiskos vai IT pakalpojumus. “Starp lielākajiem administratīvajiem atbalstītājiem ir Borisa un Ināras Teterevu fonds, Swedbank un vairākas privātpersonas,” skaidro Ošāne. To, ka mērķziedojums jāizlieto mērķim, nosaka arī likums (šeit).

“Ikviens ziedotājs var atnākt uz Ziedot.lv grāmatvedību un pārbaudīt, kā viņa ziedojums ir izlietots,” Re:Check saka Ziedot.lv vadītāja Rūta Dimanta. Labdarības organizācija katru gadu iesniedz atskaiti Valsts ieņēmumu dienesta Sabiedriskā labuma komisijai, kas izvērtē, vai organizācija ievēro likumu. Atskaites par to, kā ziedojumi tiek izlietoti, tiek publicētas arī Ziedot.lv mājaslapā.

Ziedojumi tiek iedalīti divās grupās: mērķziedojumi, kad ziedo konkrētam mērķim, piemēram, Ukrainas cilvēkiem, un vispārīgie ziedojumi, skaidro Dimanta. “Likums atļauj no šiem vispārīgiem ziedojumiem, kuriem ziedotājs nav noteicis mēķi, organizācijām ieturēt 25% administratīvajām izmaksām, bet tas nav obligāti jādara”.

Savukārt ziedojums, kas paredzēts noteiktam mērķim, ir mērķziedojums, kas pilnā apmērā tiek izlietots konkrētajam mērķim.

Līdz 10.martam projektā “Ukrainas cilvēkiem” saziedoti 5,9 miljoni eiro. Nauda izmantota medikamentiem un aprūpes precēm, degvielai, pārtikai, higiēnas precēm, guļammaisiem, speciālam apģērbam un apaviem, transportam, planšetēm Ukrainas bēgļu bērniem mācību procesam u.c. palīdzībai (šeit).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu